Naslovna Poljoprivreda Pala cena prasetine – pojeftinjenje i do 20%

Pala cena prasetine – pojeftinjenje i do 20%

66
0

Cеnе prasetine na stočnim pijacama su palе svud redom u Srbiji, ali sе i daljе dosta razlikuju od mesta do mesta. Cene žive vage su opale nakon Božića, pa je sada kilogram prasadi jeftiniji do 20% u poređenju sa cenama pred razne proslave i dočeke.

Primera radi, prasad teška između 16 i 25 kilograma u Smederevu sada košta oko 600 dinara po kilogramu žive vage. Sa druge strane, cena u Kraljevu je samo 400 dinara. U Vranju su takođe pale cene, gde se kilogram nudilo za 480 dinara. Beograd ima najvišu cenu, sa kilogramom žive vage koji košta čak 650 dinara.

Foto: Bolja zemlja

Cene prasetine u različitim područjima: sve šarenije od šarenijeg

Najčešća cena otkupa prasadi težine od 16 do 25 kilograma u klanicama na području Jablaničkog okruga bila je 500 dinara. I klaoničari sa južnobanatskog područja takođe su isplaćivali 500 dinara po kilogramu za otkupljenu prasad. Na stočnim pijacama u Nišu, cena prasadi je sada prosečno 530 dinara po kilogramu. Pre novogodišnjih i božićnih praznika iznosila je najmanje 600 dinara. Prodavci tvrde da su cene počele da rastu od proslave Aranđelovdana i Svetog Nikole, ali predviđaju da će poskupljenje ponovo nastupiti i pred uskršnje praznike, kada obično postoji velika potražnja.

Cena je oko Nove godine bila 600 dinara. Ali već od početka godine cene postepeno opadaju, prema rečima Dragana Denića, poljoprivrednika iz Zaplanjske Toponice kod Gadžinog Hana. Trenutna cena po kilogramu iznosi između 530 i 550 dinara. Denić ističe da su i cene stočne hrane pale, pri čemu su žito i kukuruz jeftiniji u poređenju sa prošlom godinom. On napominje da cenu najviše određuju ponuda i potražnja.

Nakon praznika, cene tovnih svinja su takođe pale. Kilo tovljenika u Nišu je bilo 350 dinara, dok se sada kreće između 200 i 250 dinara. Tovne svinje teške od 80 do 120 kilograma u južnom Banatu se otkupljuju po dominantnoj ceni od 280 dinara po kilogramu.

U Kraljevu, tovljenici se nude po ceni od 320 dinara po kilogramu. Zanimljivo je da je najviša cena tovljenika od 80 do 120 kilograma, od 350 dinara, zabeležena u proteklim danima u Čačku.

Izvor: Dnevnik

Prethodni tekstBiosigurnost srpske hrane: kvalitet našeg mesa i mleka je…kakav?
Sledeći tekstOnemogućen uvoz maline iz Bosne u Srbiju, i to nezvaničnom odlukom