Naslovna Poljoprivreda Palamarević: „U stoku!“

Palamarević: „U stoku!“

208
0

Predsednik Udruženja odgajivača goveda centralne Srbije Milija Palamarević rekao je da država mora da nastavi sa progresivnim ulaganjem u stočarstvo. Samo na taj način, apostrofirao je Palamarević u recentnoj izjavi za medije, bi se efektivno zaustavilo uništavanje te grane poljoprivrede.

„Već 30 godina kod nas se smanjuje broj goveda i taj proces vodi ka potpunom uništenju stočnog fonda. Sada je poslednji trenutak da država preduzme odlučne korake za spas stočarstva u Srbiji, jer ako to ne učini danas, već sutra će biti kasno“, veli Palamarević.

Foto: Pixabay

A šta još veli Palamarević, velite?

On je naglasio primer Hrvatske koja je izdvojila 600 miliona evra za obnovu sektora mlečnog govedarstva do 2030. godine. Iako je taj sektor trenutno u boljoj poziciji nego u Srbiji, Srbija ima druge prioritete.

Kada je reč o novom ministru poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Aleksandru Martinoviću, koji je izazvao ozbiljne primedbe nekih udruženja, Palamarević je istakao da je važnije kako će ministar obavljati svoj posao i kakav će uticaj imati na Vladu.

Foto: Pixabay

Palamarević je takođe napomenuo da ni prethodna ministarka Jelena Tanasković nije imala prethodno iskustvo u oblasti poljoprivrede, ali je ipak „sprovela nekoliko dobrih poteza koji su bili od velikog značaja za mlečno govedarstvo“ i ostavila „stabilnu situaciju u proizvodnji, preradi i prodaji mleka“.

„Pre svega konačno je, bar delimično zaustavila onaj mafijaški uvozničko-izvoznički lobi, koji je uništavao domaće proizvođače mleka ogromnim uvozom i tako obarao naše cene, uništavajući 70 odsto naših farmi. Mi smo decenijama to trpeli i na kraju smo morali da se pobunimo i blokramo puteve“, naglasio je.

Prema njegovim rečima, tek je prethodna ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković prva sakupila hrabrosti da raščisti sa dotadašnjom praksom. „Skoro godinu dana imamo stabilnu situaciju na tržištu mleka. Otkupne cene ne variraju. Nema veštačkih nestašica na tržištu. Isplaćene su gotovo sve premije, podsticaji i subvencije. To znači da ministar, ako je radan, odgovoran i hrabar, možde da uspostavi red u oblasti za koju je zadužen“, apostrofirao je.

Izvor: AgroTV