Naslovna Poljoprivreda Stočarstvo i pčelarstvo Pčelari širom Evrope u strahu zbog širenja azijskog stršljena – može da...

Pčelari širom Evrope u strahu zbog širenja azijskog stršljena – može da uništi koloniju od 10.000 pčela

Pčelari s razlogom strahuju od ove štetočine jer stručnjaci smatraju da roj od desetak ovih jedinki u sat vremena može da ubije koloniju od 10.000 pčela.

228
0

Zabrinutost zbog brzog širenja azijskog stršljena u Evropi sve više raste, a kako se navodi ova agresivna štetočina je na naš kontinent prvi put stigla 2003. godine i to u Francusku, slučajnim transportom iz Kine.

Kako prenosi agroinform, ovaj insekt se sada pojavio u gotovo svim zemljama zapadne Evrope.

Veličine je tri centimetra, prepoznatljiv je po žutim nogama i izuzetnoj agresivnosti. Ne uzrokuje direktna oštećenja na biljkama već uništava pčele i time utiče na oprašivanje.

Foto: Pixabay

Takođe prouzrokujeozbiljne štete u pčelarstvu i proizvodnji meda, a dešava se da napada i druge insekte što se negativno odražava na ceo ekosistem.

Pčelari širom Evrope s razlogom strahuju od ove štetočine jer stručnjaci smatraju da roj od desetak ovih jedinki u sat vremena može da ubije koloniju od 10.000 pčela.

Kako navodi agroinform, za sada nije razvijena nijedna efikasna odbrana od ove vrste stršljena, ali se iznos za zaštitu i naknadu štete u Evropi već popeo nadesetine miliona evra. Jedina efikasna mera je uništavanje njihovih gnezda.

Za sada istraživački tim sa Univerziteta Pariz-Sakli pokušava da razvije novu metodu kontrole na temelju dosadašnjih istraživanja i iskustva azijskih zemalja, Francuske, Italije i Ujedinjenog Kraljevstva.