Naslovna Poljoprivreda Stočarstvo i pčelarstvo Pčelari stariji od 65 godina mogu da obilaze pčelinjake uz specijalnu dozvolu:...

Pčelari stariji od 65 godina mogu da obilaze pčelinjake uz specijalnu dozvolu: Evo kako podneti zahtev

Pčelari koji imaju preko 65 godina moraju da podnesu zahtev za dobijanje dozvole i kada dobiju odobrenje od nadležnih mogu da obilaze svoje pčelinjake.

4003
0

Svi pčelari koji imaju preko 65 godina moraju da podnesu zahtev za dobijanje dozvole kako bi mogli da obilaze svoje pčelinjake. Zahtev se podnosi 48 sati ranije, elektronskim putem, i šalje se za svaki planirani odlazak posebno. Dnevno se može poslati samo jedan zahtev.

Kako se navodi u saopštenju Saveza pčelarskih organizacije Srbije (SPOS) zahtev se podnosi Sektoru za poljoprivrednu inspekciju, ali odobrenje daje MUP. Ceo postupak za dobijanje dozvole je elektoronski, zato iz udruženja apeluju da pčelari koji nemaju mogućnosti da sami pošalju zahtev, zamole mlađe članove porodice da im u tome pomognu.

Neophodno je popuniti zahtev 48 sati pre odlaska u pčelinjak. Od podataka treba uneti: ime i prezime, JMBG, broj lične karte, broj poljoprivrednog gazdinstva, HID broj, ID stajališta, katastarska opština stacionarnog pčelinjaka, broj parcele katastarske opštine, okrug, opština, adresa, kontakt telefon, mejl, datum odlaska na pčelinjak, datum povratka sa pčelinjaka, sat polaska na pčelinjak (pošto pčelari idu uglavnom rano na pčelinjak, ne postoji mogućnost da izaberete da krećete recimo u 5 sati, već za kretanje izaberite 24 sata tj. ponoć, a kod selidbe recimo možete od 20 sati da izaberete), sat dolaska sa pčelinjaka, agrotehnička mera koja se sprovodi, izabraćete opciju radovi na pčelinjaku, bez obzira da li radite oko pčela ili selite pčele. Možete izabrati da vam dozvola traje nekoliko dana. Iz padajućeg menija koji određuje poslove u stočarstvu koje ćete raditi, izaberite poslednju opciju radovi na pčelinjaku. Trenutno su u problemu oni koji nemaju broj poljoprivrednog gazdinstva, iz saveza mole Ministarstvo da pronađu način da se to prevaziđe, ali za sada još uvek nema rezultata.

Nakon što ste popnuli zahtev u roku od 48 sati dobićete odobrenje na mejl adresu. Onog trenutka kada dobijete odobrenje, vaši podaci biće ubačeni u aplikaciju koja je dostupna policiji. Kada vas policija zaustavi i proveri vaše podatke znaće da ste dobili dozvolu za kretanje.

Iz saveza apeluju da se svi pčelari koji dobiju dozvolu, strogo pridržavaju sledećih pravila: da do pčelinjaka idu samo automobilom, da nigde uz put nema zaustavljanja, dozvoljen je odlazak do pčelinjaka i nazad do kuće, ukoliko neko bude prekršio ova pravila, dozvole za sve pčelare biće odmah ukinite i samim tim biće onemogućen obilazak pčelinjaka. Takođe, pčelar koji je prekršio pravila biće izbačen iz SPOS-a.

Zahtev mogu poslati i pčelari koji nisu članovi SPOS-a.

Obrazac za zahtev možete naći ovde.