Naslovna Poljoprivreda Pčelari u Kikindi – diskusija o situaciji (i budućim pobedama)

Pčelari u Kikindi – diskusija o situaciji (i budućim pobedama)

188
0

Pčelarsko udruženje u Kikindi je bilo domaćim kolegama; pčelari i proizvođači meda iz gotovo svih krajeva Vojvodine su učestvovali. Pored druženja i razgledanja znamenitosti grada, proizvođači su razmenili iskustva, poslušali predavanja i upoznali se sa novim trendovima u proizvodnji.

Šta vele pčelari iz Kikinde (a i šire)?

Zaključno sa ovom godinom, Kikindsko udruženje broji više od 80 članova. Svaki od njih prosečno raspolaže sa oko 5.000 košnica. Gradonačelnik Kikinde, Nikola Lukač, prisustvovao je tribini zajedno sa svojim saradnicima, pružajući podršku i pokazujući interesovanje za aktivnosti udruženja i pčelarstvo u lokalnoj zajednici.

„Grad Kikinda i kikindski pčelari imaju veoma dobru saradnju jer nam je jako stalo da naši proizvođači plasiraju na tržištu pravi, domaći, kvalitetan med koji će kupci uvek znati da prepoznaju. Zato smo godinama u programu podrške poljoprivrednicima kako bismo im olakšali proizvodnju i uradili ono čemu svi težimo, a to je podizanje kvaliteta na viši nivo. Bila je ovo prilika da se pčelari iz cele Vojvodine upoznaju i sa znamenitostima našeg grada, da se upoznaju sa načinom saradnje koju ostvarujemo zajedno sa našim pčelarima i da zahvaljujući razmeni iskustava, prenesu svojim kolegama pozitivne primere dobre prakse,“ naglasio je prvi čovek Kikinde.

Situacija u pčelarstvu loša po čitavoj Evropi

U okviru udruženja u Kikindi, koje se ističe kao jedno od najaktivnijih, ova prilika je poslužila da se demonstrira na koji način uspešno mogu da se sprovedu kvalitetni projekti zahvaljujući efikasnoj saradnji između proizvođača, Grada Kikinde i drugih relevantnih institucija. Ovo svedoči o posvećenosti lokalne zajednice unapređenju pčelarstva i razvoju održivih projekata u tom sektoru.

Saša Čolak, predsednik Saveza pčelarskih organizacija Vojvodine, podelio je par reči o događaju. „Organizovali smo tribinu u okviru koje smo razmenili iskustva sa terena, dok smo održali i nekoliko stručnih predavanja u Kulturnom centru. Bila je to prilika da se osvrnemo na cenu koja je jako loša. Ja sam 37 godina u pčelarstvu i nikada nismo imali lošiju cenu. Situacija je svuda u Evropi takva i došlo je do poremećaja na tržištu što se preslikalo i kod nas. Prema mojim podacima, cena suncokretovog meda je 1,8 evra. To je na istorijski niskom nivou. Dok je u Mađarskoj 1,65 evra i to je ono što nas jako muči,“ naglasio je.

Izvor: AgroTV