Naslovna Poljoprivreda Pčelarstvo i najnovije vesti oko istog; proizvođači, pripremite se!

Pčelarstvo i najnovije vesti oko istog; proizvođači, pripremite se!

96
0

Čak ni pred Uskrs ne treba zapostaviti pčelarstvo, te vas ovde konkretno častimo sa dve najnovije vesti. A evo i o čemu je zapravo reč.

Pokrajina pomaže pčelarstvo (parama)

Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo objavio je Konkurs za sufinansiranje investicija u ekonomske aktivnosti radi unapređenja konkurentnosti kroz dodavanje vrednosti putem prerade pčelinjih proizvoda na gazdinstvima u AP Vojvodini za 2024. godinu.

Cilj konkursa obuhvata:

  • poboljšanje dohotka poljoprivrednih gazdinstava kojima je pčelarstvo primarna proizvodnja
  • povećanje produktivnosti i kvaliteta proizvoda
  • smanjenje troškova proizvodnje
  • unapređenje tehnološke opremljenosti
  • očuvanje životne sredine
  • proširenje asortimana proizvoda
  • povećanje životnog standarda na selu.
Izvor: Shutterstock/librakv

Predmet konkursa je sufinansiranje nabavke nove opreme za proizvodnju i preradu pčelinjih proizvoda. Ukupna sredstva predviđena za realizaciju ovih aktivnosti iznose 4.650.000,00 dinara. Maksimalan iznos bespovratnih sredstava po prijavi ne može preći 350.000,00 dinara, dok minimalni iznos iznosi 50.000,00 dinara. Bespovratna sredstva za podršku investicija mogu pokriti do 60% prihvatljivih troškova investicije.

Prijave se podnose do 24. maja 2024. godine putem pošte na adresu Pokrajinskog sekretarijata ili lično u Pisarnici pokrajinskih organa uprave. Takođe, elektronske prijave su moguće putem AgroSens platforme. Za dodatne informacije, dostupan je kontakt telefon ili mejl Pokrajinskog sekretarijata. Sve potrebne informacije i dokumenta vezana za pčelarstvo i ispomoć istog mogu se pronaći na njihovoj zvaničnoj internet stranici.

Izvor: mreza-mira.net

Predstoji prijavljivanje

Pčelari u Srbiji su obavezni da do 30. aprila prijave broj košnica u svojim pčelinjacima nadležnoj veterinarskoj stanici koja je zadužena za obeležavanje tih pčelinjaka. Ova obaveza proizlazi iz Pravilnika o načinu obeležavanja pčelinjih zajednica i registraciji pčelinjaka, prema kojem svaki pčelar mora dva puta godišnje, od 1. do 30. aprila i od 1. do 31. oktobra, prijaviti broj košnica u svom pčelinjaku odgovarajućem obeleživaču.

Iako ova prijava važi čak i kada se broj košnica nije promenio, retroaktivna prijava nije moguća. Prema informacijama sa sajta Saveza pčelarskih organizacija Srbije (SPOS), prijava se obavlja kroz obrazac „Prijava stanja na pčelinjaku“, a nakon toga, veterinar izdaje potvrdu pčelarima kao dokaz da su obavili redovnu prijavu.

Izvori: AgroTV (1, 2)