Naslovna Poljoprivreda Pčele i pčelarstvo: šta raditi kad je manje polena?

Pčele i pčelarstvo: šta raditi kad je manje polena?

122
0

Na koji način pčelari treba da postupe kada je manje polena i kada pčele nemaju zapravo šta da unesu u leglo za sobom? Dr Ivan Pavlović, akademik i stručnjak za veterinu, nam daje svojih par saveta.

„U slučaju nestašice polena količina legla naglo opada, pa ponovo raste kada pčele unesu nove količine polena. Pokazano je da veća količina pojedenog polena ne znači da taj polen nutritivno više odgovara pčelama, već da ga pčele verovatno više konzumiraju zbog veće količine fagostimulanata,“ apostrofira Pavlović.

Kako se pčele snalaze bez polena?

Kada bi pčele tokom zime konzumirale med sa visokim udelom polena, suočile bi se sa ozbiljnim izazovima. Podsećamo da u tom periodu nemaju priliku za pročisni let. Razlog tome je što im nedostaju enzimi potrebni za razlaganje tvrdog omotača polenovog zrna, koji je sastavljen od celuloze i sporopolenina. Osim toga, konzumiranje hrane koja sadrži osim šećera, a ne može se pretvoriti u vodu, ugljen-dioksid i energiju, dovodi do stvaranja različitih soli koje povećavaju osmotski pritisak u zadnjem crevu. To sprečava pčele da se oslobode viška vode.

Pčela na uljanoj repici
Foto: wicklolowrapeseedoil.ie

„Pčele su veoma dobro prilagođene u uklanjanju polena iz nektara. Na slici je proventrikulus pčele radilice,“ veli Pavlović. „Pogled od medne voljke prema srednjem crevu. Na četiri prsta se nalaze preklapajuće bodlje koje služe za filtriranje nektara. Tokom filtracije polen se prebacuje u srednje crevo, a proceđeni nektar se vraća u mednu voljku. Nektar potom može biti skladišten u ćelije saća“.

Odsustvo polena kod pčela može dovesti do kanibalizma, jer u tim situacijama pčele, kako bi sačuvale larve starije od pet dana, mogu jesti mlađe leglo. Na taj način pčele mogu proizvesti minimalne količine mleči kako bi hranile starije larve. Iako takve larve možda neće imati dug životni vek niti biti optimalno aktivne, ipak će preživeti do sledećeg perioda kada se pojavi svež polen iz prirode. Ovakva situacija omogućava zajednici da preživi. Ali ističe se da to ne sme postati uobičajena pojava u pčelarskom uzgoju. Naposletku, kanibalizam može uništiti do 70% legla. A to predstavlja ogroman stres za celu pčelinju zajednicu.

Još jedan zanimljiv podatak koji je Pavlović naveo u vezi sa pčelama jeste da one, bez obzira na vremenske uslove, neće napustiti košnicu ako nema dostupnog polena. Ovo je slučaj čak i ako su temperature ekstremne, bilo da je napolju -5°C ili +40°C.

Izvor: Dobro jutro