Naslovna Poljoprivreda Stočarstvo i pčelarstvo Pčele, med, još novosti… Ne, pčelari, ne izostavljamo vas nikako

Pčele, med, još novosti… Ne, pčelari, ne izostavljamo vas nikako

80
0

Šta su to pčele u Beču dobile novo? Gde je novi festival cveća i meda? I zbog čega bi pčelari (a i pčele) trebalo da se plaše glede krpelja? Najdraži pčelari, ovog ponedeljka vam ne manjkaju vesti.

Fotografija, izvor: Orca.rs

Austrijske pčele mogu da se sele

Takozvana berza za selidbu pčela sada postoji i u Beču, izjavio je predsednik Bečkog udruženja za uzgoj pčela, Kurt Krotendorfer. Ideja je jednostavna: ljudi ili preduzeća koji poseduju veće cvetne površine nude ih onlajn, a pčelari potom sele svoje košnice tamo.

Prednosti berze za selidbu pčela trebalo bi da budu osetne kako za poljoprivredu, tako i za pčelarstvo, istakao je Krotendorfer. On je naglasio da bolje oprašivanje biljaka pčelama znači veći prinos. Osim toga, doprinosi se očuvanju zdravlja ekosistema, saopšteno je iz Kancelarije Grada Beča u Beogradu. Nova platforma, koja je besplatna, trebalo bi da pomogne pčelarima u Beču (oko 700) da brzo i neformalno pronađu površine za svoje košnice, dodao je Krotendorfer.

Foto: Pixabay

Norbert Valter, predsednik Bečke poljoprivredne komore, opisao je ideju berze za selidbu pčela kao „dejting“ platformu za pčele i cveće. On je istakao da je operater berze za selidbu pčela Poljoprivredna komora, a platforma je sada dovedena u Beč u saradnji sa gradskom upravom. Do sada je berza za selidbu pčela postojala u Donjoj i Gornjoj Austriji.

Jirgen Černohorski, član gradskog veća za životnu sredinu, apelovao je na bečka poljoprivredna preduzeća i pčelare da pojačano koriste berzu. Istakao je da je optimalno oprašivanje mnogih biljaka od vitalnog značaja za gradsku poljoprivredu prilagođenu klimi, sa visokim udelom organskih proizvoda, te da pčele takođe povećavaju biodiverzitet.

Foto: Pixabay

Čukaričke pčele s cvećem se vesele

Festival cveća i meda, najmirisniji i najslađi događaj, planiran je od 22. do 26. aprila na Čukarici. Svaki dan, od 9 do 19 časova, na platou ispred Osnovne škole „Josif Pančić“, posetioci će imati priliku da uživaju u bogatstvu cveća i odaberu biljke kojima će obogatiti svoje omiljene prostore, bilo da je reč o dvorištu, terasi ili dnevnom boravku.

U saradnji sa Turističkom organizacijom Čukarice, udruženja pčelara će takođe ponuditi raznovrsne vrste meda. Istovremeno, podsetiće da je proleće idealno vreme za nabavku i veći unos ove superhrane, koja ne samo što pruža zadovoljstvo nepcu, već je i efikasno sredstvo za jačanje imuniteta.

Foto: Pixabay

Pored ovih vizuelnih i gastronomskih zadovoljstava, manifestaciji će se pridružiti i kreativne radionice za decu. One će se održavati svakog dana tokom trajanja festivala, počevši u 11 časova. Radionice će biti inspirisane temama festivala i predstojećim uskršnjim praznicima.

Krpelji, pak, s druge strane, nelagodu dele

Građani se obaveštavaju da će u subotu, 20. aprila, biti sproveden postupak suzbijanja krpelja na teritoriji Kikinde od osam do 12 sati, prema informacijama iz Sekretarijata za zaštitu životne sredine, poljoprivredu i ruralni razvoj Grada Kikinde.

Foto: Pixabay

Pčelarima se skreće pažnja da je korišćeni preparat štetan za pčele i da njegovo dejstvo traje jedan dan. Preporuka je da se košnice zatvore ili premeste na udaljenost od najmanje pet kilometara od mesta gde će se izvršiti tretmani. U slučaju nepovoljnih vremenskih uslova, tretman će biti odložen za sledeći povoljan dan.

Izvori: AgroTV (1, 2, 3)