Naslovna Poljoprivreda Pčinjski okrug: setva do kraja decembra

Pčinjski okrug: setva do kraja decembra

110
0

Ove godine setva ozimih strnih žita je kasnila u Pčinjskom okrugu i još uvek traje. Nije bilo moguće posejati ih u optimalnom roku zbog nepovoljnih vremenskih prilika. Probleme su predstavljali naleti visokih temperatura i nedostatak padavina, pretežno tokom oktobra meseca. Drugim rečima, nije se moglo pripremiti zemljište za setvu.

Do sada je posejano nešto više od 60% površina na lakom i peskovitom zemljištu. Samim tim se očekuje da setva potraje do kraja decembra, jer dosta poljoprivrednika nije uspelo da pripremi njive na težim i zbijenim zemljištima. To praktično znači da će samo mali procenat površina ostati neposejan.

Foto: Pixabay

Setva okasnela, propisna agrotehnika primenjena

Na teritoriji Pčinjskog okruga, usevi ozimih strnih žita trenutno prolaze kroz fazu klijanja i nicanja, dosežući razvijenost od faze dva lista (BBCH 09-12). Nada Lazović Đoković, savetodavac za ratarstvo u vranjskoj Poljoprivredno savetodavnoj i stručnoj službi, ističe da je poslednja dekada novembra i prva nedelja decembra obeležena promenljivim vremenom, s temperaturama koje su se kretale oko prosečnih vrednosti za ovo doba godine.

U jutarnjim časovima, zabeleženi su blagi do umereni mrazevi pri površini zemljišta, koji nisu predstavljali ozbiljnu pretnju za tek iznikle ozime useve, pod uslovom da su primenjene odgovarajuće agrotehničke mere i da su posejani usevi dobro ukorenjeni.

zemljište
foto J. El Omari

U ovom periodu, sve neophodne agrotehničke mere su sprovedene, doprinoseći uspešnom razvoju ozimih useva. Mrazevi su, uz dobru ukorenjenost useva, bili u granicama koje nisu ozbiljno ugrozile biljke u ovoj fazi njihovog razvoja.

„Međutim, velike temperaturne razlike ovih dana, promena visokih i niskih temperatura, pa i snežnih padavina, imaće nepovoljnog uticaja na useve gde je korišćena pšenica sa tavana. Gde je primenjena slaba predsetvena priprema zemljišta, neadekvatna primena NPK mineralnih đubriva. I ti usevi će od samog starta biti u problemu,“ veli Lazović Đoković.

Nužno je propisno kaljenje

Zbog svega pomenutog, prema mišljenju savetodavca, u narednom periodu je poželjan izostanak većih temperaturnih kolebanja kako bi se proces kaljenja, tj. oslobađanja viška vode, odvijao bez problema. Sa postepenim padom temperature vazduha i prelaskom u fazu kaljenja ozimi usevi će biti spremniji i otporniji na pojavu jakih mrazeva u predstojećem zimskom mirovanju do početka vegetacije.

„Pšenica mora da prođe kroz određene faze rasta i razvoja i njoj odgovara niska temperatura i snežni pokrivač. Na samom početku nicanja, odgovaraju joj više temperature, s obzirom na to da pšenica niče kada nakupi toplotnu sumu od 100–120 stepeni. Sve do početka faze bokorenja odgovaraju joj više temperature. Tek nakon faze bokorenja, pšenica postaje otpornija na ekstremno hladan period,“ dodala je Lazović Đoković.

Po pitanju kašnjenja setve, savetodavac je apostrofirala par ključnih detalja glede štetočina. „Vizuelnim ogledom useva na oglednim poljima registorvano je prisustvo biljnih vaši na malom procentu biljaka. Hladno vreme sa temperaturama u minusu uticaće na redukciju brojnosti ovih štetočina,“ zaključila je Lazović Đoković.

Izvor: Dobro jutro