Naslovna Poljoprivreda „Pink Lady“ – sorta jabuke koja dominira u voćnjacima Delta Agrara

„Pink Lady“ – sorta jabuke koja dominira u voćnjacima Delta Agrara

101
0

Sorta jabuke „Pink Lady“ je zasađena na bezmalo 268 hektara zemljišta Delta Agrara kod Zaječara, a prinosi su joj spektakularni. U toku je berba ove ružičaste voćke, bogatija nego inače.

Kao vodeći proizvođač jabuka u jugoistočnoj Evropi, Delta Agrar upravlja voćnjacima na ukupnoj površini od 600 hektara, smeštenih u Čelarevu i okolini Zaječara. Implementacijom najmodernijih sistema za navodnjavanje i zaštitu od nepovoljnih klimatskih uslova, ova firma postiže izuzetne rezultate u proizvodnji voća.

Foto: Pixabay

Direktor (CEO) Delta Agrara Luka Popović je izdvojio par trenutaka za medije da govori o ovogodišnjim prinosima. „Gajimo čak devet sorti klupskih, ekskluzivnih, jabuka koje mogu da proizvode samo voćari koji su u svom radu pokazali izuzetne rezultate i privrženost bezbednosti i kvalitetu proizvoda. Ponosni smo da sa sortom „Pink Lady“ ove godine imamo rekordne prinose,“ izjavio je Popović.

„Sredina“ gde „Pink Lady“ uspeva

Voćnjaci Delta Agrara su opremljeni senzorima za praćenje vlage i drugih karakteristika zemljišta, povezani su sa sistemom za navodnjavanje i meteorološkom stanicom putem GPRS-a. Pored toga, uz voćnjak je instalirana moderna „Ultra Low Oxygen“ (ULO) hladnjača koja omogućava bezbedno skladištenje voća do 300 dana bez upotrebe hemijskih tretmana (regulacijom nivoa kiseonika).

U hladnjači u Zaječaru, implementirana je napredna linija za kalibraciju i pakovanje. Automatizovani sistem koristi robotske ruke za preuzimanje paleta jabuka, a zatim ih vodenim tokom transportuje do uređaja za kalibraciju. Tokom ovog procesa, svaka jabuka se snima HD kamerama čak 40 puta iz različitih uglova, kako bi se osiguralo da se u pakovanje uključuju isključivo jabuke visokog kvaliteta.

Delta Agrar se ne samo ističe po proizvodnji, već i kao zagovornik modernog modela agregatora. Redovno sarađuje s manjim proizvođačima kako bi omogućio lokalnim voćarima efikasniji plasman na tržištu, istovremeno se pridržavajući visokih standarda kvaliteta.

Proizvodnja jabuka

Poslovanje „Delta Agrar-a“

Članica Izvršnog odbora i potpredsednica Delez Srbija Jelena Pavlović istakla je značaj saradnje sa firmama poput „Delta Agrar-a“. „Osnovu našeg dobrog poslovanja upravo čine strateška partnerstva. A jedan od partnera sa kojim dugi niz godina uspešno sarađujemo je i „Delta Agrar“. Duže od decenije zajedno činimo napore da do kupaca svakodnevno stiže najkvalitetnije i najukusnije voće i povrće. A u današnjoj poseti smo se uverili sa koliko ljubavi i posvećenosti se uzgaja jedna od sorti jabuka kao što je „Pink Lady“,“ naglasila je za medije Pavlović.

U isticanju projekta „MAXI Agregatori“, naglasila je ulogu koju naš vodeći proizvođač jabuka igra u istom. „U ovom projektu MAXI zajedno sa velikim partnerima čini napore da pruži priliku i malim poljoprivrednicima i njihovim gazdinstvima iz cele zemlje da dođu na police našeg trgovinskog lanca. Želimo najbolje sveže voće i povrće iz cele Srbije na našim policama. Jer kupci to zaslužuju,“ zaključila je.

Izvor: AgroTV

Prethodni tekstOdržimo zemljište! Struka sa Instituta za ratarstvo i povrtarstvo
Sledeći tekstFutoški kupus drži visoku cenu, srazmerno s lošom godinom