Naslovna Moderni agrar i savremena tehnologija „PlantaSana“, ili kada nanotehnologija sretne agrar

„PlantaSana“, ili kada nanotehnologija sretne agrar

55
0

Čuste’l’ za đubriva proizvedena nanotehnologijom. Zvuči kao da dolaze iz budućnosti, a u stvari ih proizvode u Rusiji, a firma „PlantaSana“ je distributer.

Izvor: PlantaSana – zvanična Fejsbuk stranica

Dr Nemanja Stošić predstavnik firme govorio je o ovim đubrivima za medije. „Organska tečna đubriva koja se baziraju na organskim kiselinama proizvode se u glistenjacima i proizvode se u Rusiji korišćenjem nano tehnologije. Molekuli u ovim đubrivima su na nivou nanočestica, što znači da su veoma sitni i omogućavaju biljkama brzo usvajanje. Nema potrebe za dodatnom razgradnjom na površini biljke ili korenom, jer se ova đubriva direktno usvajaju,“ naglasio je dr Stošić.

Šta sve to „PlantaSana“ ima od Rusa da ponudi?

Đubrivo koje „PlantaSana“ plasira je trenutno jedino u Srbiji, po rečima Stošića, koje ima tri organske kiseline. „To je jedino đubrivo kod nas u Srbiji koje ima sve te vrste organskih kiselina huminska, fulvo i amino kiselina“, veli on.

Izvor: PlantaSana – zvanična Fejsbuk stranica

Zbog osobina koje poseduju, dotična đubriva su namenjena uglavnom za korišćenje u toku vegetacije. „Svi proizvodi su, uglavnom, namenjeni za đubrenje u toku vegetacije, od samog početka od proizvodnje rasada do kraja i berbe. U žitaricama i ratarstvu od faze bokorenja pa do faze cvetanja pšenice“, veli zaštitar.

Prema njegovim komentarima, ovi ruski preparati se, u zavisnosti od faze, npr. kod jagoda, mogu koristiti na 15 dana. „AgroVerm C za jagode ide u fazi cvetanja, AgroVerm K ide posle cvetanja pa do branja, na svakih petnaest dana može da se primenjuje. AgroVerm Bacillus u cvetanju zbog otpornosti biljke na trulež i deluje direktno na trulež jer je na bazi bacilo subtilisa,“ naglašava on.

Izvor: PlantaSana – zvanična Fejsbuk stranica

Koje đubrivo dominira?

Dr Stošić je svestan činjenice da su proizvodi koje „PlantaSana“ distribuira relativno unikatni na domaćem tržištu. Samim tim, gotovo uvek se susreće sa istim pitanjem od potrošača koliko i kritičara. Naime, koje je to zapravo đubrivo bolje – organsko ili mineralno? Dr Stošić je imao spreman odgovor.

„Jedno je bolje koliko su ova đubriva bolja za okolinu, a drugo koliko su bolja za proizvodnju,“ naglasio je dr Stošić- „Kao zaštitar to gledam malo drugačije. U principu taj trend organske proizvodnje, ekološke, je sve jači. Radi se i EU insistira na tome da u integralnoj proizvodnji mora da bude 25% bioloških ili organskih proizvoda, tako da dobijaju sve više na važnosti. Generalno što se tiče očuvanja životne okoline, zemljišta, daleko su značajnija, ali po meni mineralna đubriva još ne mogu da izađu iz upotrebe i da su značajna. Treba naći  ravnotežu između upotrebe mineralnih i organskih đubriva“.

Izvor: Dobro jutro