Naslovna Poljoprivreda Plodovi jabuke: propisno proređivanje u aprilu

Plodovi jabuke: propisno proređivanje u aprilu

114
0

Da bi se ostvarili redovni i visoki prinosi jabuke i kvalitet koji odgovara tržištu , treba primeniti visok nivo agro i pomotehničkih mera. Ove prakse imaju za cilj kontrolu plodnosti i uključuju zrelo i mlado orezivanje, proređivanje cvetova i plodova, podrezivanje korena, selektivnu berbu, navodnjavanje, đubrenje i slično. Posebno su važne za intenzivne zasade koji su gusto posađeni, kao i kod sorti koje pokazuju tendenciju ka naizmeničnom rađanju, poput zlatnog delišesa, fudžija, elstara, breburna, glostera i drugih.

Krstovača
Izvor: https://rasadniksevar.com/prodavnica/vocne-sadnice-jabuke/jabuka-krstovaca/

Zimska rezidba predstavlja prvi korak u kontroli plodnosti. Ovom praksom se uklanja određeni deo plodnih grana kako bi se uspostavila odgovarajuća ravnoteža između vegetativnog rasta i plodnosti. Prethodi joj analiza plodnih pupoljaka radi određivanja nivoa plodnosti, kao i procene plodnosti za sledeću godinu, potreba za proređivanjem plodova, zaštitnim merama, pakovanjem i skladištenjem. U zasadima gde se redovno primenjuje, postiže se ravnoteža između plodnosti i vegetativnog rasta, čak i kod sorti koje su sklonije naizmeničnom rađanju.

Priprema jabuke za novu sezonu

Zimska rezidba sama po sebi nije dovoljna za postizanje potrebnog kvaliteta ploda i redovne rodnosti kod jabuke. Stoga se preporučuje proređivanje plodova, što je ključno za dobijanje plodova visokog kvaliteta koji omogućavaju proizvođačima da budu konkurentni na međunarodnim tržištima svežeg voća. Proređivanje se može obavljati ručno ili hemijski.

Foto: Pixabay

Ručno proređivanje je sporije i skuplje zbog potrebe za velikim brojem radnika. Obično se primenjuje nakon hemijskog proređivanja kako bi se uklonili plodovi koji ne ispunjavaju standarde prve klase, bez obzira na njihovu količinu na stablu. Hemijsko proređivanje se smatra najefikasnijom metodom, a za to se najčešće koriste biljni bioregulatori. Pravilno i pravovremeno hemijsko proređivanje rezultira krupnijim i bolje obojenim plodovima, povećavajući udeo plodova prve i ekstra klase na preko 95 procenata, smanjujući neredovno rađanje i olakšavajući zaštitu od jabučnog smotavca zbog manje gustoće plodova.

Stručnjaci upozoravaju da mnogi bioregulatori mogu imati korisne efekte ako se pravilno koriste, ali nestručna primena može imati ozbiljne posledice na ekonomičnost proizvodnje, uključujući koncentraciju, način i vreme primene, kao i uticaj meteoroloških uslova i bioloških osobina sorte. U modernim intenzivnim zasadima jabuke, posebno na zemljištima bogatim humusom, često se susreće prevelika bujnost stabala, posebno kod sorti poput fudžija, topreda, hapkea, greni smita, elstara i drugih.

Foto: Pixabay

Kao standardna praksa u razvijenim voćarskim zemljama, preporučuje se podrezivanje korena kako bi se održala ravnoteža između vegetativnog rasta i rodnosti. Stručnjaci preporučuju podrezivanje korena sa jedne ili obe strane, obično krajem novembra ili krajem februara, u zavisnosti od vremenskih uslova.

Zelena rezidba i njen značaj

Istraživanja su pokazala da podrezivanje korena sa obe strane, posebno kod mladih zasada, značajno utiče na kvalitet plodova u istoj godini. Naročit je efekat na njihovu krupnoću. Takođe, rezultira i većom potencijalnom rodnosti u poređenju sa stablima koja nisu podrezana, posebno kod sorti poput topreda i fudžija. Treba istaći da ima i uticaj na vegetativni porast stabla, kao što je obim debla.

Image by Jaesung An from Pixabay

Vegetativni porast je najizraženiji kod stabala koja nisu podrezana, dok je najmanji kod stabala podrezanih sa obe strane. Ova pomotehnička mera smatra se jednom od efikasnijih za kontrolu bujnosti stabala i brže postizanje ravnoteže između vegetativnog rasta i rodnosti. Preporučuje se saradnja sa stručnim osobama prilikom izvođenja ove mere.

Zelena rezidba je neophodna mera u intenzivnoj proizvodnji jabuka. Ona utiče na razvoj stabla, smanjuje bujnost, poboljšava osvetljenost i bojenost plodova, i smanjuje potrebu za zimskom rezidbom. Glavni cilj zelene rezidbe je obezbeđivanje uslova za formiranje rodnih pupoljaka za narednu godinu. Ova mera se preporučuje posebno za bujne sorte jabuka kao što su gloster, fudži, elstar, greni smit i dekosta. Preporučuje se izvođenje zelene rezidbe u drugoj ili trećoj dekadi avgusta. Upravo u tom periodu ima depresivni efekat na porast stabla. Pritom, istovremeno povoljno utiče na formiranje cvetnih začetaka za sledeću godinu.

Photo by Karolina Grabowska: https://www.pexels.com/photo/blossoming-branches-of-orchard-tree-on-beautiful-day-4210907/

Takođe, uklanjanjem viška listova sa stabala jabuka, voćke se oslobađaju suvišne vlage u zemljištu i sprečava se prekomerno disanje. To doprinosi boljem razvoju plodova i formiranju rodnih pupoljaka. Probirna berba plodova jabuka omogućava pripremu rodnih pupoljaka za sledeću godinu, bez narušavanja kvaliteta i atraktivnosti plodova. Pored toga, važno je obratiti pažnju na navodnjavanje, pravilno đubrenje i zaštitu od bolesti i štetočina.

Izvor: Dobro jutro