Naslovna Poljoprivreda Mehanizacija Podići plastenik s malo para? Da, moguće je. Evo kako…

Podići plastenik s malo para? Da, moguće je. Evo kako…

204
0

Plastenik je odličan izbor za proizvođače koji imaju male površine obradivog zemljišta pa je gajenje povrća ili cveća odlična investicija.

Jedan plastenik od 300 kvadratnih metara može omogućiti povrat uloženih sredstava već u prvoj godini. Sve više poljoprivrednika sa ograničenim zemljišnim kapacitetima i nedostatkom sredstava za intenzivniju proizvodnju biraju proizvodnju povrća ili cveća u zaštićenom prostoru. Iz tog razloga, mnogi se odlučuju za podizanje plastenika (ili, u skupljem slučaju, staklenika), gde se, u zavisnosti od potražnje i vremena izlaska sa gotovim proizvodom, može zaraditi dovoljno u prvoj godini kako bi se sredstva prikupila za investiciju u podizanje još jednog plastenika.

Cost-Effective plastenik za novi agrar

Cena za plastenik površine od 300 kvadratnih metara, u sistemu ključ u ruke, iznosi oko 1000 evra po kvadratnom metru. Međutim, ukoliko sami nabavite sve potrebne elemente za izgradnju, možete ostvariti značajnu uštedu od preko polovine, pa će cena biti oko 500 evra po kvadratnom metru. Ova računica je jednostavna, a evo kako je postavljaju na portalu „Pupoljak“ (sleduje direktan citat):

  • Pozovite komšije i rođake na mobu da pomognu oko uređenja i pripreme zemljišta – mesta gde će biti plastenik
  • Kopanje rupa za pričvršćivanje konstrukcija možete sami da obavite
  • Metalne cevi i konstrukciju možete da nabavite na otpadu a i od sopstvenih zaliha ( pa i komšijskih ) jer mnogi po garažama i dvorištima čuvaju metalne šipke i žao im da ih bace
  • Folija za prekrivanje se može nabaviti povoljno ako se kupuje na kg
  • Konopac za vezivanje isto nije skup
  • Creva za navodnjavanje isto možete nabaviti po radnjama koje prodaju plastiku ili u poljoprivrednim apotekama gde možete da dobijete i popust na količinu.
Foto: Pixabay

U ime manjih uloga i većih prinosa

Mnogi uspešni povrtari su započeli svoj put sa jednim plastenikom, da bi danas imali desetine velikih plastenika. Posao obično dobro krene, postavlja se pitanje gde je granica u podizanju novih plastenika, jer taj proces često ne prestaje, već se nastavlja u nedogled.

Parcela na kojoj se podiže plastenik zahteva obradu sličnu onoj koja se primenjuje na otvorenom polju. Preporučuje se analiza zemljišta kako bi se sproveo odgovarajući postupak đubrenja. Idealno je unapred pripremiti zemljište uz dodatak dobro iskompostiranog stajnjaka. Prilikom izgradnje plastenika, treba voditi računa o provetrenosti, navodnjavanju, i osigurati čvrstu konstrukciju koja može izdržati olujne udare vetra i težinu snega tokom zime. Najpogodnije je podići plastenik na ravnoj parceli, ali zbog reljefa terena to često nije moguće, pa se tolerišu blagi usponi.

Važno je imati izvor vode blizu za navodnjavanje i prihranu biljaka. Ukoliko se odlučite za rasadničku proizvodnju, trebalo bi razmotriti i mogućnost grejanja, što može omogućiti ranu proizvodnju. Preporučuje se proizvoditi ono što je retko ili nedostaje na tržištu, jer takvi proizvodi često postižu višestruko veće cene i brže se vraćaju uloženim sredstvima, posebno ako ste prvi na tržištu sa određenim proizvodom.

Izvor: Pupoljak