Naslovna Poljoprivreda Podsticaji za stočare, subvencije za ratare: vesti iz agrara, nove i sveže

Podsticaji za stočare, subvencije za ratare: vesti iz agrara, nove i sveže

58
0

Do kog datuma traju podsticaji za stočarstvo? I kakve to subvencije grad Užice sprema za svoje poljoprivrednike ovog proleća? Saznajmo zajedno, jelte.

Foto: Bolja zemlja

Podsticaji zvanično do 11. aprila

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede objavilo je javni poziv za podnošenje zahteva za ostvarivanje prava na podsticaje u stočarstvu za tov junadi, svinja, jagnjadi i jaradi za 2024. godinu, koji će biti otvoren do 11. aprila.

Zahtevi se mogu podneti putem platforme e-agrar, odnosno portala e-podsticaji, za grla koja su predana klanici, izvezena ili poslata na teritoriju Autonomne pokrajine Kosovo i Metohija od dana isteka roka za podnošenje zahteva po prethodnom javnom pozivu, odnosno od 13. juna 2023. godine.

Izvor: Shutterstock/librakv

Svaka vrsta tovnih grla zahteva poseban zahtev za ostvarivanje prava na podsticaje, pri čemu je dozvoljen samo jedan zahtev za istu vrstu tovnih grla. Pravo na podsticaje mogu ostvariti pravna lica, preduzetnici i fizička lica, odnosno nosioci komercijalnih porodičnih poljoprivrednih gazdinstava, koji ispunjavaju uslove propisane zakonom o podsticajima u poljoprivredi i ruralnom razvoju i koji su obnovili registraciju u Registru poljoprivrednih gazdinstava za tekuću godinu.

Raspoloživa sredstva po ovom javnom pozivu, raspisanom 11. marta, iznose 5,250 milijardi dinara, a iznos podsticaja po grlu u tovu iznosi 22.000 dinara za junad, 3.000 dinara za jagnjad i jarad, i 1.500 dinara za svinje.

Foto: Pixabay

Užički paori dobijaju sredstva

U gradskom budžetu Užica za ovu godinu izdvojeno je 55 miliona dinara za podršku poljoprivrednicima, a javni poziv za konkurisanje za ova sredstva je objavljen 1. aprila i trajaće sve dok se sredstva ne potroše, saopšteno je na zvaničnom sajtu grada.

Slobodan Kuzmanović, član Gradskog veća zadužen za poljoprivredu, naglasio je da je interesovanje užičkih poljoprivrednika izuzetno veliko, pri čemu je već pristiglo više od 40 prijava. On je istakao da su subvencije obuhvatile sve aspekte poljoprivrede, uključujući govedarstvo, ovčarstvo i svinjarstvo.

Izvor: Shutterstock/goldyg

Najveće interesovanje poljoprivrednika, kako je naveo, vlada za nabavku poljoprivredne mehanizacije. Pritom, takođe će se i ove godine subvencionisati:

  • nabavka sistema za navodnjavanje
  • nabavka protivgradnih mreža
  • nabavka sistema za zasenu
  • nabavka opreme za plasteničku proizvodnju
  • nabavka sistema za mužu
  • nabavka sadnog materijala za voćarstvo.

Kuzmanović je dodao da su, zbog povećanog interesovanja poljoprivrednika, subvencijama prvi put obuhvaćene motorne testere i makaze za orezivanje voća. Poljoprivrednici mogu konkurisati za više mera, pri čemu je maksimalan iznos sredstava koje mogu dobiti po svim merama 400.000 dinara.

Izvori: AgroTV (1, 2)