Naslovna Poljoprivreda Mehanizacija Pokret poljoprivrednika Srbije: formiran Inicijativni odbor

Pokret poljoprivrednika Srbije: formiran Inicijativni odbor

593
0

U selu Viševac kod Rače Kragujevačke u subotu je formiran Inicijativni odbor za osnivanje Pokreta poljoprivrednika Srbije.

Aleksandar Glišić, poljoprivrednik iz sela Šume kod Topole, dao je izjavu za medije povodom zvaničnog osnivanja Pokreta i formiranja Inicijativnog odbora. „Cilj PPS je ulazak seljaka u Narodnu Skupštinu Republike Srbije. A razlog je da šira javnost čuje od predstavnika poljoprivrednika probleme sa kojima se susrećemo sa državnim aparatom Srbije,“ istakao je Glišić za N1.

YouTube Screenshot
Izvor: Slike života – Слике живота

Tim povodom je uputio i kritiku ka Narodnoj seljačkoj stranci, apostrofirajući njenu impotentnost po pitanju podrške. „Narodna seljačka stranka Marjana Rističevića ne predstavlja poljoprivrednike u Skupštini, već zastupa stavove nevezane za poljoprivredu. Mi sada krećemo dalje kroz Srbiju. A očekujemo da se formiranje Pokreta okonča 20. novembra 2023. godine. Do nove godine cilj nam je da omasovimo pokret, pokrijemo celu našu otadžbinu i krenemo u borbu za mesto seljaka u parlamentu“

Za sada su reakcije kod drugih agrarnih proizvođača na vest o formiranju Pokreta bile pozitivne.  Više stotina poljoprivrednika iz Subotice, Užica, Paraćina, Petrovca na Mlavi, Kovina, Kragujevca, Trstenika, Svilajnca, Sombora, Šapca, Niša, Čačka, Gornjeg Milanovca i Kraljeva su pokraj spomenika voždu Karađorđu, njihovim rečima, „…krenuli u borbu za opstanak, egzistenciju i ljudska prava u Srbiji.“

Video Screenshot
Izvor: Nova.rs

Pokret poljoprivrednika ima dobru osnovu

S obzirom na sve probleme u poljoprivredi danas, formiranje organizacije nalik Pokretu je bilo gotovo neminovno. Od neregularnosti u poljoprivredi, dovoljno je pomenuti neke od najključnijih i ekonomski najvažnijih problema po poljoprivredu:

 • Afrička kuga svinja
 • Neodređena cena maline i nesuglasice između malinara i hladnjačara
 • Sanacija štete nakon vremenskih nepogoda
 • Problemi sa eAgrarom i kašnjenje subvencija za opremu, repromaterijal i druge elemente
 • Neregularnosti u proizvodnji meda i pčelarstvu uopšte
 • Nedostatak finansija za nabavku novih poljoprivrednih mašina
 • Ukidanje naknade za odvodnjavanje
 • Nedovoljna regulacija pesticida čija je zakonitost i dalje pod znakom pitanja
 • Problemi oko izvoza pšenice zbog zatvaranja opcije izvoženja preko Crnog mora
 • Manjak junadi za priplod i generalni pad stočnog fonda
 • Lošiji prinosi kultura poput šljive, kupine i ostalog voća.
Video Screenshot
Izvor: Nova.rs

Poljoprivrednici često ističu da čeone institucije poput ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede ili „Vode Vojvodine“ ne rade ništa u korist proizvođača. Sa druge strane, čeoni ljudi ovih državnih i privrednih tela se aktivno kreću po ruralnim mestima. Jedna od najskorijih poseta ministarke poljoprivrede Jelene Tanasković i direktora „Voda Vojvodine“ Srđana Kruževića je bila opštini Novi Kneževac i selu Jazovu opštine Čoka. Tokom posete, zvaničnici su upriličili sastanke sa poljoprivrednim proizvođačima ovog dela Banata. Na dotičnim sastancima se razgovaralo o problemima paora i koracima koje ministarstvo preduzima da se oni ublaže.

Izvori: AgroNews, Dnevnik

Pogledajte i: Ratari još čekaju ukidanje naknade za odvodnjavanje, Osniva se Pokret poljoprivrednika Srbije, PPS