Naslovna Poljoprivreda Poljoprivredna penzija (i kako je steći)

Poljoprivredna penzija (i kako je steći)

101
0

Da, lepo ste pročitali – poljoprivredna penzija!

E sad, kako vama, kao poštenom paoru, jedna poljoprivredna penzija može da legne u godini našeg Gospoda, 2024-oj? Čitajte i saznaćete!

Izvor: Shutterstock/Photo-Video-Graphers

OK, Clickbait prošao – poljoprivredna penzija, detaljnije

Poljoprivredno osiguranje je obavezno osiguranje, a sredinom prošle godine u bazi PIO Fonda bilo je prijavljeno 93.117 osiguranika, pri čemu se taj broj smanjuje.

Osiguranici iz kategorije poljoprivrednika ostvaruju pravo na penziju po istim uslovima kao i ostali osiguranici, što znači da trebaju imati 15 godina staža osiguranja i 65 godina života za muškarce, odnosno 63 godine i 8 meseci života za žene. Prosečna poljoprivredna penzija iznosi 16.318 dinara. Ukupan broj penzionera u Srbiji je oko 1.646.791, s prosečnom penzijom od 45.740 dinara, što je iznosilo prosečan iznos za februar 2024.

Izvor: Shutterstock/Djalek

Prosečan staž poljoprivrednih osiguranika u godini kada ostvaruju pravo na starosnu penziju iznosi 18 godina za žene i 22 godine za muškarce, dok je prosečan staž za sve kategorije osiguranika 30 godina za žene i 32 godine za muškarce. Prosečan broj godina korišćenja starosne penzije iznosi 23 godine za žene i 17 godina za muškarce, dok je prosečan za sve kategorije penzionera 21 godina za žene i 17 godina za muškarce.

Ko su zapravo osiguranici?

Na portalu PIO Fonda detaljno je objašnjeno ko ima pravo da postane korisnik poljoprivrednog osiguranja. To uključuje:

Foto: Pixabay
  • Individue koje se, prema zakonu, smatraju poljoprivrednicima (kao što su poljoprivrednici, članovi domaćinstva poljoprivrednika i članovi mešovitog domaćinstva), pod uslovom da nisu osiguranici zaposleni, osiguranici samostalnih delatnosti, korisnici penzija ili na školovanju;
  • Domaćinstvo koje se, u skladu sa stavom 1 ovog člana, definiše kao zajednica života, privređivanja i trošenja prihoda ostvarenih radom njenih članova, bez obzira na srodstvo;
  • Nosioca poljoprivrednog domaćinstva, ili najmanje jednog člana domaćinstva (obavezno je ovu osobu osigurati). Ostali se članovi domaćinstva mogu osigurati pod uslovima propisanim Zakonom o penzijskom i invalidskom osiguranju.

Za navedene kategorije osiguranika, svojstvo osiguranika stiče se početkom obavljanja zaposlenja, samostalne ili poljoprivredne delatnosti, odnosno obavljanja ugovorenih poslova i prestaje istog dana kada prestane obavljanje navedenih aktivnosti. Osiguranje ne može da se stekne pre navršenih 15 godina, i utvrđuje se na osnovu prijave i odjave osiguranja.

Image by Mario from Pixabay

Lica starija od 15 godina koja ne pripadaju navedenim kategorijama osiguranika mogu se uključiti u osiguranje po članu 15 Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, i time obezbediti prava iz PIO sistema. Svojstvo osiguranika po osnovu uključenja u obavezno osiguranje stiče se podnošenjem zahteva, a izuzetno, na zahtev, najranije 30 dana pre podnošenja zahteva. Svojstvo osiguranika prestaje danom za koji se lice u zahtevu opredeli.

Pri podnošenju zahteva za uključenje u obavezno osiguranje, lice se opredeljuje za jednu od 13 ponuđenih osnovica na koju će plaćati doprinos za penzijsko i invalidsko osiguranje. Osoba uključena u obavezno osiguranje može tokom trajanja tog osiguranja promeniti osnovicu na koju plaća doprinos. Nije propisano ograničenje koliko puta se može podneti zahtev za izmenu osnovice.

Image by Josep Monter Martinez from Pixabay

Kako se naplaćuju doprinosi?

Postoji mogućnost izbora za plaćanje doprinosa za poljoprivrednike, kako prenosi Agrotv. Jedna opcija je da se naplata doprinosa proporcionalno određuje prema površini koju gazdinstvo obrađuje, dok je druga opcija vezana za godišnji prihod. Oni objašnjavaju da visina poljoprivredne penzije zavisi od dužine ulaganja i visine osnovice na koju su plaćeni doprinosi. Zakonom o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje propisana je osnovica na koju se plaćaju doprinosi. A većina osiguranika poljoprivrednika mora plaćati doprinose na najnižu propisanu osnovicu.

Važno je istaći da naplata poreza i doprinosa (uključujući i doprinose za penzijsko i invalidsko osiguranje) nije u nadležnosti PIO Fonda, već Poreske uprave.

Photo by Tim Doerfler on Unsplash

Poreska uprava objavila je obračun doprinosa za obavezno socijalno osiguranje poljoprivrednika za 2023. godinu. Na osnovu njega je utvrđena mesečna osnovica doprinosa za poljoprivrednike u iznosu od 35.025 dinara. Utvrđena je i godišnja osnovica doprinosa u iznosu od 420.300 dinara.

Prema trenutnom kalendaru PIO Fonda, isplata poljoprivrednih penzija za mart bila je 5. aprila. Korisnici su ih mogli podići na šalterima Pošte Srbije ili ih dobiti preko tekućih računa i na kućne adrese.

Izvor: Dnevnik