Naslovna Poljoprivreda Ratarstvo i šumarstvo Poljoprivredna proizvodnja nije ni stala: Sve je spremno za setvu kukuruza, cene...

Poljoprivredna proizvodnja nije ni stala: Sve je spremno za setvu kukuruza, cene pšenice u blagom porastu

509
0
Foto: Pixabay
Poljoprivredna proizvodnja u Srbiji nije stala zbog virusa korona, a životnih namirnica ima i biće ih dovoljno, izjavio je ministar poljoprivrede Srbije Branislav Nedimović.
„U ovom trenutku najvažnije je da poljoprivredni proizvođači obave svoje poslove“, rekao je Nedimović za TV Prva.
Ministar je rekao da je za setvu kukuruza sve spremno, da ima dovoljno goriva, đubriva, semena, koji su neophodni za poljoprivredne radove da nesmetano teku.
Nedimović je u nedelju gostujući u emisiji Bolja zemlja rekao da je proizvodnja kvasca već krenula i da će se praviti 240 tona kvasca nedeljno.
Cena pšenice u blagom porastu
Kada je u pitanju cena pšenice poslednjih sedam dana je u blagom porastu, jer su potrošači stvarali zalihe brašna povodom epidemije korona virusa.
Vukosav Saković, direktor Udruženja za unapređenje proizvodnje i izvoza žitarica i uljarica Žita Srbije, naveo je za agenciju Beta da je kilogram pšenice za stočnu ishranu u februaru koštao 19 dinara, a sada 19,20 do 19,50 dinara za kilogram, zavisno od kvaliteta.
Foto: Pixabay
Prema njegovim rečima, Srbija u zalihama ima milion tona pšenice, kao i da je teško prepoznati kako će se kretati dalje cene.
On je procenio da će i cenu pšenice u Srbiji diktirati svetska cena.
Za stanje posejane pšenice skoro u celom svetu je rekao da je dobro, osim nekih problema u Australiji.
„Srbija je zasejala 580.000 hektara i pšenica je u boljem stanju nego prošle godine u ovo vreme, pa je prognoza da bi prosečan prinos mogao biti oko pet tona po hektaru, dok je prošle godine bio 4,7 tona“, rekao je Saković.#odgovornonovinarstvo