Naslovna Poljoprivreda Poljoprivredna škola u Šapcu: 120 godina pripreme novih agrarnih proizvođača

Poljoprivredna škola u Šapcu: 120 godina pripreme novih agrarnih proizvođača

100
0

„Srednja poljoprivredna škola sa domom učenika Šabac“ proslavila je 120 godina postojanja i kontinuiranog rada na edukaciji novih poljoprivrednika.  Simbol i potvrda dugotrajne poljoprivredne baštine u Šapcu ogleda se u postojanju obrazovne institucije koja priprema buduće poljoprivrednike. Ova škola i danas iznedruje stručnu mladu generaciju. Iz šabačke „Srednje poljoprivredne“ izlaze mladi stručnjaci koji svoju perspektivu i budućnost vide upravo u svojoj lokalnoj zajednici i na zemlji koju obrađuju.

U društvu učenika, pomoćnica direktora Dragana Geratović je naglasila važnost obrazovanja i doprinos koji ono donosi u daljem unapređenju poljoprivrede, bez navođenja imena škole.

Izvor: Srednja poljoprivredna škola sa domom učenika Šabac – zvanična Facebook stranica

„Da budem preciznija, iduće godine slavimo taj veliki jubilej, 120 godina postojanja škole koja se na početku zvala „Ratarska škola“. Za sve nas će to biti značajan događaj jer imamo razloga da budemo ponosni na školu i đake koji su, za sve te godine postojanja kod nas stekli obrazovanje. Mi smo prepoznatljiva škola u zemlji jer se naši đaci danas uspešno bave poljoprivredom ili odlaze na fakultete da usavrše svoja znanja,“ istakla je Geratović.

Đacima širom Srbije poljoprivredna škola prvi izbor

Sjajan i prepoznatljiv štand, na kojem su izloženi proizvodi, kreirali su sami učenici. Prvi susret s prelepim cvetnim aranžmanima jasno je pokazao stručnost učenika, posebno onih sa smera hortikulture. Na štandu su izloženi sokovi, slane i slatke zimnice, sve proizvodi koje su pripremili mladi ljudi koji se školuju za prehrambene tehničare.

Izvor: Srednja poljoprivredna škola sa domom učenika Šabac – zvanična Facebook stranica

„Misija naše škole je jednostavno sročena – tu je da svojim učenicima pruži kvalitetno i savremeno obrazovanje iz oblasti poljoprivrede i prerade hrane i da im obezbedi kvalitetnu praktičnu nastavu, praksu koja će ih pripremiti za buduće zanimanje, omogućiti im vidljivost na tržištu rada i osposobiti za pokretanje samostalne poljoprivredne proizvodnje na svojim imanjima.,“ dodala je pomoćnica direktora.

Potpuna opremljenost

Trenutno, oko 600 učenika pohađa ovu školu s fokusom na 12 obrazovnih profila, od kojih su neki četvorogodišnji, a neki trogodišnji. Kroz stalno usavršavanje nastavnog procesa i stručne prakse, škola se približila evropskim standardima u oblasti poljoprivrede i proizvodnje hrane. Po završetku školovanja, učenici stiču različite tehničke veštine i izlaze kao stručnjaci u oblastima kao što su poljoprivreda, veterina, prehrambena industrija, hortikultura, mehanika, cvećarstvo, mlekarska industrija, pekarstvo, mesarstvo, i uzgoj sportskih konja.

Izvor: Srednja poljoprivredna škola sa domom učenika Šabac – zvanična Facebook stranica

„Žao nam je što su naši veterinarski tehničari ovde zastupljeni samo sedlom i džokejskom kapom Ognjena Jankovića,“ naglasila je Geratović.. „Našeg učenika i osvajača Kupa Srbije u preponskom jahanju. Na njih smo s pravom ponosni.“

Osim što su renovirane zgrade za nastavu i smeštaj učenika, treba napomenuti da su izgrađeni i obnovljeni različiti objekti namenjeni smeštaju stoke i stočne hrane. To uključuje prostorije za slobodan tov bikova i svinja, ovčarnik, štalu za konje i jahačku halu. Takođe, postavljeni su plastenici za cvećarsku i biljnu proizvodnju. Osnovan je i rasadnik zimzelenog bilja. Pritom, deo mehanizacije je delimično obnovljen. Posebno treba istaći i izgradnju zoološkog vrta namenjenog praksi zootehničara.

Izvor: Blic

Prethodni tekstPtičji grip opet kod nas? Nađene nove mrtve ptice u kanalu Vizelj
Sledeći tekstŠEĆER NESTAJE! Spremite se za gubitak ključne namirnice