Naslovna Moderni agrar i savremena tehnologija Poljoprivredni sajam u Novom Sadu: novosti, vesti i novotarije

Poljoprivredni sajam u Novom Sadu: novosti, vesti i novotarije

56
0

Međunarodni poljoprivredni sajam, koji će na Novosadskom sajmu biti održan 18-23. maja, dobio je snažnog Partnera – Evropsku uniju.

Šef Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji, ambasador Emanuele Žiofre, zajedno sa generalnim direktorom Novosadskog sajma, Nikolom Lovrićem, potpisao je Protokol o poslovnoj saradnji između Novosadskog sajma i Delegacije Evropske Unije.

Izvor: Novosadski sajam

Ambasador Emanuele Žiofre je izjavio da se poljoprivredne prakse brzo razvijaju u Evropi i širom sveta, te da postoji usmerenost ka održivijem korišćenju resursa i primeni zelenih tehnologija, što su i ključni ciljevi Evropske unije. Takođe, naglasio je da EU radi na postizanju najviših standarda u oblasti bezbednosti hrane, zaštite javnog zdravlja ljudi, zdravlja životinja i dobrobiti biljaka.

Ambasador je dodao da Evropska unija ima mnogo toga da ponudi u svim ovim oblastima i izrazio zadovoljstvo zbog partnerstva na Sajmu poljoprivrede u Novom Sadu 2024. godine. Ambasador Žiofre je najavio da će EU na ovogodišnjem Sajmu predstaviti različite mogućnosti za poljoprivrednike i gazdinstva u Srbiji, uključujući i programe kroz instrument za predpristupnu pomoć u oblasti ruralnog razvoja (IPARD program).

Izvor: Novosadski sajam

Poljoprivredni sajam snažniji no ikad uz EU

Generalni direktor Novosadskog sajma, Nikola Lovrić, izrazio je zadovoljstvo zbog potpisanog Protokola o poslovnoj saradnji sa Delegacijom Evropske unije, naglašavajući da je ovaj događaj važan dan za Novi Sad. Istakao je da Novosadski sajam, sa Evropskom unijom kao partnerom, postaje evropska prestonica poljoprivrede. Lovrić je dodao da je prisustvo EU na Sajmu prilika za edukaciju izlagača i posetilaca o kriterijumima i benefitima saradnje sa EU.

Nikola Lovrić je istakao da je Novosadski sajam društveno odgovorna firma koja želi dati doprinos uspehu svetske specijalizovane izložbe koja će se 2027. održati u Srbiji – Beogradu. Pored toga, Lovrić je najavio da će Novosadski sajam nastaviti organizaciju manifestacija. Cilj je, kako ističe, da gosti, posetioci i izlagači odu zadovoljni, osećajući se dobrodošlima.

Izvor: Novosadski sajam

Poljoprivredni sajam, koji obeležava ulazak Novosadskog sajma u drugi vek postojanja, okupiće najvažnije kompanije i male proizvođače iz Srbije i sveta, pokrivajući sve aspekte poljoprivrede. Učešće su potvrdili mnogi izlagači iz Srbije i inostranstva, a veliki broj zemalja planira kolektivne izložbe. Sajam ima snažnu podršku institucija na svim nivoima, od lokalnih do republičkih, kao i sponzora i darodavaca. Globos osiguranje je generalni sponzor.

U februaru ocenjivanje kvaliteta

Tokom Poljoprivrednog sajma, ocenjivaće se kvalitet proizvoda i usluga u 30 različitih robnih grupa. Proces vrednovanja počinje krajem februara i završava se u prvim danima sajma. Izlagači koji prijave uzorke imaju pravo na 20% popusta. Pravilnici i Prijave za ocenjivanje dostupni su na zvaničnom sajtu Novosadskog sajma. Trenutno su otvorene prijave za ocenjivanje kvaliteta vina, jakih alkoholnih pića, likera i voćnih vina.

Izvor: Novosadski sajam

Stručne komisije, koje čine eksperti iz zemlje i inostranstva, vrše vrednovanje. A nagrade će biti dodeljene na svečanostima u Kongresnom centru „Master“. Najboljima će se posebno odati priznanje na Večeri šampiona. 91. Međunarodni poljoprivredni sajam održaće se od 18. do 23. maja. Pomenuto Globos osiguranje je generalni sponzor, dok je Telekom Srbija sponzor jubileja.

Izvori: AgroTV (1, 2)