Naslovna Poljoprivreda Poljoprivrednici ištu novi sastanak sa Ministarstvom

Poljoprivrednici ištu novi sastanak sa Ministarstvom

75
0

Poljoprivrednici, preciznije predstavnici 15 agrarnih udruženja iz Srbije, održali su u Subotici sastanak od ključnog značaja. Na istom su doneli odluku da nadležnom Ministarstvu upute zahtev za sastanak radi rešavanja raznolikih problema. Posebno su istakli problem gazdinstava u pasivnom statusu i 160.000 poljoprivrednika koji imaju nerešene obaveze prema Fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje.

Photo by Julia Koblitz on Unsplash

Neće poljoprivrednici da se smire

Miroslav Matković, predsednik Skupštine Udruženja poljoprivrednih proizvođača Subotica, izjavio je da poljoprivrednicima nedostaje adekvatan pravilnik. Takav dokument bi regulisao prevođenje gazdinstava u pasivne statuse u Registru poljoprivrednih gazdinstava (RPG).

„Tražićemo da nam nadležni iz Ministarstva objasne pod kojim uslovima jedan poljoprivrednik odlazi u pasivan status. Tražićemo da se u slučaju nejasnoća poljoprivredniku, odnosno vlasniku gazdinstva dostavi pismeno upozorenje i rok od 30 dana da ispravi eventualne greške i nejasnoće. Stavljanje poljoprivrednog gazdinstva u pasivni status znači potpuna blokada, ne može da prodaje ništa. Šta će da rade oni koji imaju i kredite?,“ apostrofirao je Matković.

Adama
Adama

Istakao je da će drugi problem koji će izložiti na sastanku u Ministarstvu biti povezan sa 160.000 poljoprivrednika koji imaju nerešene obaveze prema PIO fondu.

U nastavku izjave, Matković je pomenuo da oko 160.000 paora ima dugovanja prema PIO fondu. Dodao je da su već tražili da se pronađe način rešavanja ovog problema i ranije. posebno je naglasio da se tih 160.000 ljudi suočava s problemom koji se samo povećava.

novac

Dodao je da još nije implementirana kreditna linija za poljoprivredne kredite sa 1% kamate, uprkos dogovoru koji je postignut na sastanku sa ministarkom poljoprivrede Jelenom Tanasković i premijerkom Anom Brnabić na sastanku održanom prošle godine u Kisaču.

„To je treći zahtev sa kojim ćemo izaći pred Ministarstvo… Pitanje kada će biti ispunjeno to što smo dogovorili u Kisaču. Mnogi poljoprivrednici su korisnici kredita, posebno kada su krizne godine. I povoljni krediti sa 1% kamate nisu nikakav hir, već gotovo nužnost,“ apostrofirao je.

Foto: Pixabay

Svi kao jedan

Sastanak je održan sinoć na inicijativu Udruženja poljoprivrednih proizvođača Subotica. Učestvovali su predstavnici Incijative za opstanak poljoprivrednika Srbije, Udruženja „Naše mleko“ iz Šapca, Udruženja „Aradac“, Udruženja „Brestovački ratari“, Udruženja „Stig“ iz Požarevca, Udruženja za spas i opstanak stočara Zapadne Srbije.

Takođe, prisutni su bili i predstavnici Udruženja „Složni Pidikanci“ iz Bavaništa, Saveza udruženja poljoprivrednika Banata, Udruženja proizvođača mleka Šumadije i Pomoravlja, Udruženja „Novoseljanski paori“, Udruženja „Dolovački paori“, Udruženja poljoprivrednika Sente, Udruženja odgajivača goveda rase „limuzin“ Srbije i Kluba poljoprivrednih proizvođača iz Malog Iđoša.

Izvor: RTV