Naslovna Poljoprivreda Poljoprivrednici nezadovoljni sastankom sa ministarkom Tanasković

Poljoprivrednici nezadovoljni sastankom sa ministarkom Tanasković

79
0

Predstavnici udruženja poljoprivrednika uglavnom nisu zadovoljni najnovijim razgovorom sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelenom Tanasković. Izjavili su da su dobili uveravanja da će se pitanje kredita koje su tražili rešiti, ali izražavaju nezadovoljstvo predlozima za otplatu dugova prema PIO fondu, kao i postupkom stavljanja registrovanih poljoprivrednih gazdinstava u pasivan status.

„Mi smo tražili da se svakom poljoprivredniku da rok od 30 dana upozorenja, pre nego što se poljoprivredno gazdinstvo stavi u pasivan status,“ veli Dragan Bogojević iz udruženja poljoprivrednika „Novoseljanski paori“ iz Banatskog Novog Sela. „Na to nismo dobili odobrenje, ministarka je za sada navela da ima oko 600 rešenja za pasivan status (poljoprivrednih gazdinstava)“.

Izvor: Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede

Šta je Tanasković obećala, a šta i dalje fali?

Bogojević je u nastavku izjave rekao da je ministarka obećala rešavanje pitanja kredita. Što se tiče dugova poljoprivrednih proizvođača prema PIO fondu, ističe se da je tema razgovora bila oslobađanje dužnika od kamata, dok bi se za glavni dug odobrio reprogram. „Za sad ostaje da se vidi šta će biti s tim. Uglavnom, nismo zadovoljni sastankom,“ naglasio je.

Prema njegovim rečima, glavna tema razgovora bila je eAgrar zbog velikog broja domaćinstava čiji vlasnici su stariji od 65 godina i imaju poteškoće sa korišćenjem te aplikacije. „Bilo je reči da se njima izađe u susret, međutim taj E-agrar za sada ne funkcioniše onako kako su i oni, a i kako smo mi želeli. PIO i E-agrar su ključna pitanja. Očekujemo još sastanaka,“ veli on.

Image by Kurt Bouda from Pixabay

Nakon sastanka sa poljoprivrednicima, Ministarstvo poljoprivrede objavilo je da Uprava za agrarna plaćanja još nije stavila nijedno gazdinstvo u pasivan status, te da izdata rešenja za pasivan status nisu konačna, omogućavajući žalbu u skladu sa zakonom. Ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković istakla je da će svaki slučaj biti posebno razmotren, te da će nakon dodatne inspekcijske kontrole biti donešene konačne odluke o tome da li će gazdinstva biti stavljena u pasivan status.

„Tanasković je ponovila da će u pasivan status biti stavljeni isključivo oni koji su pokušali da lažno predstave faktičko stanje. Poljoprivrednici koji su napravili grešku prilikom prijavljivanja setvene kulture, dobiće samo obaveštenje i imaće dovoljno vremena da isprave podatke,“ naglašeno je u saopštenju.

Izvor: Shutterstock/librakv

Ove kamate su nečuvene!

Nedeljko Savić iz Udruženja poljoprivrednika „Stig“, je i sam imao par reči da podeli povodom sastanka i sumiranja rezultata istog. „Država je nametnula poljoprirednicima obavezno penzijsko osiguranje i tolerisala godinama dug. Ali je zaračunavala kamate i sada nudi da pola kamata otpiše, a da se ostatak duga plati kroz reprogram. To verovatno niko neće prihvatiti. Jer objektivno ne može da plati ni osnovni dug, a kamoli sa kamatom,“ rekao je Savić.

Nadalje je napomenuo da je kamata na iznos duga od 1,2 miliona dinara iznosila 800.000 dinara. Samim tim poljoprivrednik koji nije bio u mogućnosti da izmiri dug od 1,2 miliona, sigurno neće moći da podmiri dug od 1,6 miliona dinara. Takođe je istakao da je u taj dug uključen i neplaćeni doprinos za zdravstveno osiguranje. Ovo je uprkos tome što su poljoprivrednicima kojima nije uplaćivan taj doprinos bila obustavljena prava na besplatno lečenje.

Izvor: Nova ekonomija

Pogledajte i: Tanasković i poljoprivrednici nakon sastanka: sumacija prodiskutovanog

Prethodni tekstTanasković i poljoprivrednici nakon sastanka: sumacija prodiskutovanog
Sledeći tekstPoslovni forum Srbija-Grčka: poljoprivredni segment