Naslovna Poljoprivreda Poljoprivrednici, situacija je alarmantna!

Poljoprivrednici, situacija je alarmantna!

656
0

Poljoprivrednici, situacija je alarmantna! Izadjite na svoje njive i prekontrolišite pšenicu! Prognozirane padavine početkom naredne sedmice mogu stvoriti povoljne uslove za ostvarenje infekcije klasa, patogenom koji prouzrokuje fuzariozu klasa (Fusarium graminearum). Fuzarioza klasa je zarazna bolest koja može biti vrlo destruktivna za useve pšenice. Trenutno nema atara koji nema problema sa bolestima koje prete da odnesu značajan deo prinosa. U narednom periodu preporuka poljoprivrednicima  zadjite na svoje njive i prekontrolišite pšenicu radi utvrđivanja simptoma bolesti i faze razvoja.

Važno je napomenuti da je suzbijanje ovog patogena moguće samo preventivnom primenom fungicida.
Međutim, trenutno pšenica ima više problema prouzrokovanih lošim vremenskim prilikama i to prvenstveno niskom noćnom temperaturom koja je uticala na veću osetljivost pšenice. Simptomi se manifestuju na vršnim listovima, u vidu gubitka zelene boje tj. pojave žutila. Kod osetljivih sorti već je primećeno prisustvo lisne rđe pšenice i pepelnica koje mogu da smanje prinos u velikom procentu.

Da bi se sprečila infekcija fuzariozom klasa, preporučuje se sprovođenje preventivnih mera. Prva mera je odabir kvalitetnih sorti pšenice koje su otporne na ovu bolest. Osim toga, važno je provoditi pravilnu obradu tla, pre setve kako bi se uništili potencijalni izvori zaraze.

Tokom rasta useva, važno je sprovoditi redovnu kontrolu biljaka, kako bi se otkrile moguće infekcije u ranim stadijumima i sprečilo dalje širenje bolesti. Osim toga, preporučuje se primena fungicida koji su delotvorni u borbi protiv fuzarioze klasa. Fungicidi se primjenjuju u različitim fazama rasta pšenice u zavisnosti o specifičnosti potreba useva.

Efikasna prevencija i borba protiv ove bolesti su ključne za očuvanje prinosa i kvalitete pšenice, kao i za obezbeđivanje sigurne hrane za ljude i životinje.

Zaštitu pšenice od fuzarioze klasa mora da se radi preventivno, pre pojave bolesti jer ukoliko se pojave simptomi na klasu prinos može da se smanji i do 20%.

Pročitajte više na https://agrosava.com/novosti/zastita-psenice-od-bolesti/

Autor: Tatjana Đorđević
Izvor: Velimir Cvijetić, Agrosava – Stručna podrška

Prethodni tekstKorovi i njihovo suzbijanje u usevima
Sledeći tekstKakav se rod malina očekuje? Malinari zabrinuti