Naslovna Poljoprivreda Zaštita bilja Višnje i trešnje na udaru patogena i štetočina! Evo kako da ih...

Višnje i trešnje na udaru patogena i štetočina! Evo kako da ih zaštitite!

930
0

Zasadi višanja i trešanja se u zavisnosti od sortimenta i lokaliteta nalaze u različitim fazama razvoja ploda: od faze plodnik raste, opadanje plodova posle cvetanja do faze drugo opadanje plodova. Laboratorijskim pregledom apotecija gljive prouzrokovača pegavosti lišća višnje i trešnje (Blumeriella jaapii) registrovano je prisustvo zrelih askospora u do 60% apotecija.

Zamir® – fungicid za uspešnu zaštitu lista i klasa strnih žita

Sa višednevnim kišnim periodom koji se najavljuje od srede za područje cele zemlje, postoji visok rizik od oslobađanja askospora i ostvarenja infekcije lisne mase pomenutim patogenom. Najavljene padavine mogu stvoriti povoljne uslove i za infekciju patogenom prouzrokovačem šupljikavosti lišća koštičavog voća (Stigmina carpophila).

U cilju zaštite višnje i trešnje od navedenih patogena, pred najavljene padavine, PIS preporučuje primena fungicida na bazi aktivne materije dodin: Agrodin 65 WP u koncentraciji 0,1%.

Privodi se kraju prolećna setva, ali muke srpskih poljoprivrednika ostaju!

U zasadima višanja i trešanja registruje se i prisustvo crne trešnjine lisne vaši (Myzus cerasi). PIS preporučuje obilazak zasada i ukoliko se registruje prisustvo navedene štetočine primena insekticida na bazi aktivne materije acetamiprid: Kestrel ili Afinex u koncentraciji 0,025% (u zasadima višanja) ili Zlatospilan u koncentraciji 0,025% (u zasadima trešanja).

Izvor: PIS