Naslovna Poljoprivreda Poljoprivrednici u Evropi, poljoprivrednici u Srbiji i problemi koji ih vezuju

Poljoprivrednici u Evropi, poljoprivrednici u Srbiji i problemi koji ih vezuju

72
0

Traktori na ulicama namesto na njivama. Nezadovoljni poljoprivrednici blokiraju saobraćajnice od Francuske, preko Nemačke, do Italije. A vidi se nezadovoljstvo i u Belgiji, Grčkoj i inim drugim zemljama. Opšte je stanje jara, i to ne jarih kultura, razume se.

Iako su zahtevi različiti od zemlje do zemlje, svode se na jedno; od vlasti traže da im omoguće da pristojno žive od poljoprivrede. Ali se postavlja jedno ključno pitanje. Naime, kakva je zapravo situacija u Srbiji u poređenju sa evropskim zemljama?

YouTube Screenshot
Izvor: The Guardian

Kako god se okrene, poljoprivrednici na gubitku

U Francuskoj, najvećoj poljoprivrednoj sili u Evropskoj uniji, poljoprivrednici su započeli blokadu puteva. Nakon što su stotine kilometara puteva širom zemlje bile blokirane prvog dana, poljoprivrednici su drugog dana traktorima blokirali ključne saobraćajnice oko Pariza. Njihovi zahtevi uključuju smanjenje poreza na gorivo za traktore, postizanje nižih cena otkupa, smanjenje poreza i druge ustupke.

„U obavezi smo da imamo neobradivo zemljište, ali i da proizvodimo više. Kako da proizvodimo više ako imamo manje prostora za uzgoj useva? To prosto znači da ne možemo da proizvedemo dovoljno da zadovoljimo potražnju“, izjavila je Stefani Flament, poljoprivrednica u Francuskoj.

AI generisana fotografija
Softver: Hotpot.ai

Poljoprivrednici iz Nemačke, Belgije, Italije i drugih zemalja izražavaju svoje nezadovoljstvo kroz proteste. Dok su njihovi zahtevi različiti, zajednički im je apel za promenom agrarne politike Evropske unije, koja, tvrde, otežava održavanje dostojanstvenog života.

A kod nas?

U Srbiji, situacija se takođe pokazuje izazovnom. Prema poslednjem popisu poljoprivrede za 2023. godinu, primećen je pad od 10% u broju poljoprivrednih gazdinstava u odnosu na 2018. godinu, kao i smanjenje površine poljoprivrednog zemljišta za petinu. U poslednjih šest godina, udeo domaćinstava koja se bave stočarstvom smanjio se sa 8 od 10 na 6 od 10 domaćinstava.

YouTube Screenshot
Izvor: South Media

„Evidentan je pad ukupnog broja gazdinstava, evidentan je pad proizvodnje i to je neminovnost u ovakvom kompletnom okruženju kada je reč o poljoprivredi, tako da je to po meni nešto očekivano“, ocenio je inženjer poljoprivrede Dušan Matić.

Poljoprivrednici u Srbiji, zbog ovakvog stanja, već su prošle godine dva puta blokirali puteve traktorima. Poslednji put, u novembru, nakon devet dana blokade puteva i dvonedeljnih protesta, razgovarali su sa predstavnicima Vlade. Iako resorno ministarstvo tvrdi da su ispunili sve zahteve, poljoprivrednici gube poverenje u sistemsku podršku države agraru, ne isključujući mogućnost novih protesta i blokada puteva i ove godine.

Izvor: Agronews