Naslovna Poljoprivreda Poljoprivrednici zatražili otkup 300,000 tona pšenice iz novog roda

Poljoprivrednici zatražili otkup 300,000 tona pšenice iz novog roda

415
0

Predstavnici srpskih poljoprivrednika zatražili su da pre žetve Republička direkcija za robne rezerve objavi otkup od 300,000 tona pšenice iz novog roda. Otkup u zatraženoj količini bi povećalo tražnju i podiglo cenu na tržištu. Trenutna cena pšenice je znatno niža od cena na evropskom tržištu, u iznosu od 12 din/kg.

Predlog je proistekao iz dijaloga predstavnika sedam privrednih udruženja sa predstavnicima Ministarstva poljoprivrede i trgovine, Privredne komore Srbije, Unije pekara i Udruženja Žita Srbije. Dotičnih sedam udruženja je nedavno potpisalo sporazum sa Ministarstvom poljoprivrede o povećanju subvencija poljoprivrednicima.

Foto: Pixabay

Fluktuiranje cene pšenice

Milan Marković, potpredsednik Udruženja poljoprivrednika „Stig“ i jedan od predstavnika prisutan na razgovoru gde je izložen predlog, podsetio je da su izvoznici prošle godine otkupili veliku količinu pšenice u nameri da dostignu što veću zaradu. Zbog novonastale ratne situacije u Ukrajini, cena pšenice u tom periodu je skočila na oko 40 din/kg. Međutim, Vlada Srbije je u martu zabranila izvoz pšenice, popustivši tek uz spoljni pritisak. Količina izvežene pšenice je u narednom periodu bila drastično limitirana.

Marković tvrdi da sada izvoznici diktiraju cenu na tržištu, što objašnjava njenu trenutnu vrednost u odnosu na evropske berze. „Ako bi robne rezerve pre žetve objavile da će kupiti 300.000 tona, to bi povećalo tražnju i cena bi krenula na gore“ naglasio je Marković. Dodao je i da postoji načelni dogovor između obe strane da će se predlog sedam udruženja razmotriti u narednom periodu.

Uz predlog o otkupu pšenice, udruženja su plasirala i zahtev da se prolongira otplata duga proizvođača pšenice prema firmama. Zahtev se konkretno odnosi na firme koje su prošle godine kreditirale kupovinu semenske pšenice, mineralnog đubriva i preparata za zaštitu.

 

Izvor: Danas

Pogledajte i: Pšenica će roditi i pet tona po hektaru, tvrde stručnjaci