Naslovna Poljoprivreda Ponovo moguć lov na muflone i jelene lopatare u „Subotičkim šumama”

Ponovo moguć lov na muflone i jelene lopatare u „Subotičkim šumama”

77
0

Pošto je JP „Vojvodinašume“ obnovilo matični fond divljači, od 2024. godine ponovo će biti moguć lov na muflone i jelene lopatare u „Subotičkim šumama“. Lovci iz zemlje i inostranstva iskazuju veliki interes za tim. A kako bi ponuda postala još raznovrsnija, planirana je izgradnja uzgajališta u „Hrastovači“ i na lokaciji „Makova sedmica“ kod Subotice. Cilj je uzgojiti i prodavati živu divljač drugim lovištima u Srbiji i okolnim regionima.

Image by Sportfiskarn from Pixabay

Mufloni sa peska i jeleni lopatari su karakteristične vrste divljači koja čini prepoznatljiv brend u okviru specijalnog lovišta „Subotičke šume“. Zbog smanjenja njihove populacije na biološki minimum, izazvanog migrantskom krizom, JP „Vojvodinašume“ je uložilo 100.000 evra u revitalizaciju osnovnog matičnog fonda. Budžetski fond za razvoj lovstva AP Vojvodine dodatno je pružio podršku od 20 miliona dinara za obnovu oštećenih ograda i izgradnju novih oko lovišta. Njihova je površina povećana sa 517 na 764 hektara.

Lopatare i muflone love i ljudi iz inostranstva

Branislav Stankov, izvršni direktor lovstva u JP „Vojvodinašume”, dao je izjavu povodom nove mogućnosti lova na pomenutu divljač. „Danas ovde živi oko 140 muflona. Mi očekujemo dalju progresiju, odnosno rast populacije, s obzirom da je i ograđena površina lovišta značajno veća. Što se tiče jelena lopatara, koji su druga po važnosti gajena vrsta, a čije brojno stanje je sa 100 jedinki 2015. godine krajem 2020. godine bilo palo na svega 15. Sada ih ponovo ima 100,“ apostrofirao je Stankov.

Image by 👀 Mabel Amber, who will one day from Pixabay

Nakon revitalizacije osnovnog matičnog fonda divljači uvežene iz Češke i Slovačke, od 2024. godine, u okviru lovišta „Subotičke šume“ ponovno će se započeti komercijalni lov na jelene lopatare i poznate „muflone sa peska“. Interesovanje lovaca za ovu aktivnost je izuzetno visoko.

„Lovci ne samo iz Srbije već i iz inostranstva, a koji su i bili najčešći i najbrojniji posetioci ovog lovišta, sa velikom željom su očekivali mogućnost da se ovde vrate. Zato mi praktično već sada možemo da ugovaramo lovove ne samo za 2024. već i 2025. i 2026. godinu. To ilustruje koliko je velika tražnja za lovom u „Subotičkim šumama”“, dodao je stankov.

Image by 10789997 from Pixabay

JP „Vojvodinašume“ planira da u 2024. i 2025. godini, uz podršku Fonda za razvoj lovstva AP Vojvodine, uloži 15 miliona dinara u lovstvo. Konkretno ulažu u izgradnju uzgajališta muflona u „Hrastovači“ i jelena lopatara na lokaciji „Makova sedmica“ kod Subotice. Cilj je uzgojiti živu divljač i prodavati je drugim lovištima u Srbiji i okolnim regionima. Time će „Subotičke šume“ ponovno steći značajnu poziciju na lovno-turističkoj mapi Evrope.

Izvor: AgroTV