Naslovna Vesti Ponovo trovanje divljih životinja: Uginule strogo zaštićene vrste

Ponovo trovanje divljih životinja: Uginule strogo zaštićene vrste

U njivama su pronađene uginule životinje i razbacani mamci.

352
0
Foto: Pixabay

Između Bačke Topole i sela Karađorđevo u njivama je pronađeno osam uginulih eja močvarica, po jedan mišar i gavran, tri gačca, a otrkiveni su i razbacani mamci – pileće meso sa obojenom materijom na površini. 

Iz Pokrajinskog zavoda za zaštitu pridore, saopštavaju da su uginule zaštićene vrste pronašli 23. aprila članovi Ekološkog udruženja “Arkus” iz Bačke Topole i Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije. 

Pokrajinska inspekcija zaštite životne sredine, policija, lokalna ekološka inspekcija i predstavnici civilnog sektora u zajedn su izašli na teren. Uginule životinje odnete su u Naučni institut za veterinarstvo “Novi Sad”, gde će se utvrditi uzrok uginuća strogo zaštićenih vrsta.

Pokrajinski zavod za zaštitu prirode ističe da je u ovom slučaju poslebno alarmantno saznanje da je trovanje učinjeno gotovo istovremeno kada i trovanje u kome su stradale ove iste vrste ptica pre dve nedelje u okolini akumulacije Zobnatica, praktično unutar granica Parka prirode “Bačkotopolske doline”. 

Iz Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode traže da se trovanje divljih tretira kao krivično delo i apeluju na sve da prijave kada nađu uginule divlje životinje, ali i da prijave trovače.