Naslovna Poljoprivreda Popis traje: u Šapcu zavedena većina poljoprivrednih domaćinstava

Popis traje: u Šapcu zavedena većina poljoprivrednih domaćinstava

128
0

Ostalo je manje od mesec dana pre nego što se popis poljoprivrednih domaćinstava u Srbiji ne završi, a pojedini gradovi su već pri kraju. Na teritoriji grada Šapca, kako se navodi u najnovijim vestima iz opštine, lokalnih 53 popisivača je već pokrilo najveći broj gazdinstava.

Filip Stanimirović, jedan od pomenutih popisivača, posetio je više od 500 gazdinstava u dva naselja. U nekima od njih se čak zadržao i duže nego što je originalno planirao.

Anketa za ažuriranje podataka popisa poljoprivrede
Anketa za ažuriranje podataka popisa poljoprivrede

„Što se tiče pitanja, najviše se bune oko zemljišta, jer tu imamo najveći broj ljudi, da sabere, da izračunaju koliko šta. – Koliko se zadržite u proseku? -U proseku nekih petnaest minuta, do sat vremena. Negde pet minuta, u zavisnosti šta poljoprivredni proizvođači imaju,“ naglašava za medije Stanimirović.

Popis napreduje širom zemlje

Mnoge proizvođače je navelo na razmišljanje koliko sati provode radeći na imanju. Slobodan Ilić, poljoprivrednik iz Majura, se upravo ovoga dotakao u sopstvenoj izjavi. „Ima tu nekih 50-60 pitanja, sva su to različita pitanja. Bilo je i onih koja sam morao malo da razmislim glavom. Da se vidi šta je i kakvo je stanje. Koliko se sati radi na selu, ja mislim da se na selu radi, svih 24 plus dva sata. Koliko je utrošak mog radnog vremena na tom gazdinstvu u kojem živimo mi. Pita se da li se iznajmljuju radnici, da li se šta pravi na domaćinstvu,“ veli Ilić.

Izvor: Pixabay

Podaci koje smo prikupili pružiće uvid u trenutno stanje u domaćem agraru i biće korisni za planiranje buduće poljoprivredne proizvodnje. „Podaci su bitni, zbog toga što radimo stategije razvoja. Da uporedimo podatke koji su u prethodnom periodu bili pre deset godina, i sadašnje. Onda vidimo šta nam manjka, i šta treba da pomognemo – Šta kaže naš kraj, imamo i stočara i ratara?- Izdvajaju se pojedina gazdinstva koja napreduju, i koja vuku društvo napred,“ izjavio je Dragan Ranđić, predsednik Popisne komisije grada Šapca.

Izvor: RTS