Naslovna Poljoprivreda Potrebna izmena uredbe za evrodizel

Potrebna izmena uredbe za evrodizel

112
0

Uredbu o ograničenju visina cena derivata nafte treba menjati kako bi evrodizel mogao namenski da se koristi u agraru. Ukoliko ni do 28. januara ove godine nadležni ne izmene Uredbu, kada inače ističe, neminovno je da će to nečinjenje dovesti do zloupotrebe ovog inače neopisivo skupog derivata.

Photo by Marek Studzinski on Unsplash

Zbog problema uzrokovanih načinom prodaje evrodizela po zaštićenoj ceni, Udruženje naftnih kompanija Srbije (UNKS) je poslalo Ministarstvu poljoprivrede predlog izmene ove uredbe. Predlog, koji je pregledala „Politika”, ukazuje na to da trenutna uredba ne postavlja ograničenje u vezi sa količinom evrodizela koju poljoprivredno gazdinstvo može kupiti po značajno sniženoj ceni.

Zbog toga, od samog početka, ovaj kanal prodaje preko benzinskih pumpi Naftne industrije Srbije nepravilno koriste i druge grupe kupaca, u suprotnosti sa odredbama uredbe, uključujući auto-prevoznike, mala i srednja preduzeća, taksiste i fizička lica.

Photo by Marek Studzinski on Unsplash

Spašavajte evrodizel, pomozite paorima!

Stoga, u predlogu izmena uredbe se preporučuje uvođenje sistema evidentiranja kupovine goriva za poljoprivredna gazdinstva, kada dostignu kvotu koja im omogućava povraćaj akcize tokom godine. Ovo bi, istovremeno, onemogućilo dodatnu kupovinu goriva po subvencionisanoj ceni od 179 dinara nakon što se iskoristi pravo na refakciju akcize.

Ovim pristupom, navodi se dalje u dopisu, poljoprivredna gazdinstva će imati potpunu zaštitu od visokih cena goriva. Na taj način će kroz refakciju akcize osigurati potrebnu količinu goriva za godišnje obradu zemljišta po ceni ne višoj od 129 dinara. Osim toga, ova mera će značajno smanjiti mogućnost neovlašćene kupovine evrodizela od strane drugih korisnika. Time će se umanjiti finansijska šteta prouzrokovana nepravilnostima u naplati akciza na gorivo.

Zasto je poskupelo dizel gorivo

U dopisu se naglašava da je tokom cele primene uredbe maloprodajna cena evrodizela bila iznad 179 dinara. To je sprečavalo druge trgovce gorivom da konkurišu NIS-u. Ova situacija, kako se navodi, nije bila fer s obzirom na deklarisano otvoreno i konkurencijsko tržište derivata u Srbiji.

Tu treba naglasiti jedan izuzetni period tokom prošlog leta. Tokom istog je razlika između tržišne i subvencionisane cene iznosila od pet do 10 dinara po litru. Upravo tada su benzinske stanice mogle da ponude poljoprivrednicima evrodizel po ceni od 179 dinara po litru. Dotični cilj su, doduše, mogle da postignu samo time što su žrtvovale maloprodajnu maržu.

Photo by Scott Rodgerson on Unsplash

Od 1. januara, poljoprivrednici mogu ostvariti pravo na povraćaj dela akciza za 100 litara evrodizela po hektaru poljoprivrednog zemljišta, a maksimalno za 100 hektara. To je dovoljno prema propisima Ministarstva poljoprivrede za godišnje obradu registrovane površine. Dnevni list „Politika” je uputila pitanje Ministarstvu poljoprivrede o mogućim merama za sprečavanje nenamenske potrošnje evrodizela. Međutim, odgovor još nije stigao.

Izvor: AgroTV

Prethodni tekstPeglane kobasice i pihtije – još novih festivala krajem januara
Sledeći tekstVoćnjak treba pregledati zimi – obavezno!