Naslovna Poljoprivreda Pozitivne vesti za ratare! Povećane subvencije po hektaru

Pozitivne vesti za ratare! Povećane subvencije po hektaru

1255
0

Drugog dana poljoprivrednog sajma u Novom Sadu, svoju prisutnost je obeležilo 30 proizvođača sa prestižnim znakom“Najbolje iz Vojvodine“. Pored raznih tema koje se tiču poljoprivrede, glavna tema među ratarskim i stočarskim zajednicama bila je najava povećanja subvencija po hektaru i produženja roka za prijavu za podsticaj u stočarstvu.

Nakon dugotrajnih pregovora između predstavnika različitih poljoprivrednih udruženja i Vlade Srbije, postignut je dogovor, što je rezultiralo ukidanjem blokada saobraćaja.

Poljoprivrednici, koji su pet dana izražavali svoje nezadovoljstvo blokirajući saobraćaj traktorima, prihvatili su ponudu Vlade Srbije. Iako nisu u potpunosti zadovoljni, ključni zahtev za povećanje subvencija po hektaru delimično je ispunjen, te će one biti povećane za 9.000 dinara, izjavio je Dejan Trajković, predstavnik udruženja „Naše mleko“.

On je naglasio da će nastaviti vršiti pritisak na vladu kako bi se budžet za poljoprivredu povećao u narednoj godini, kako bi domaća poljoprivreda postala konkurentna na međunarodnom nivou.

Prema dogovoru, poljoprivrednicima će biti isplaćeno 6.000 dinara u novcu na ime akcize za 100 litara goriva, uz dodatnih 3.000 dinara. Ukupne subvencije po hektaru će umesto 9.000 dinara iznositi 18.000 dinara i odnosiće se na najviše 20 hektara, a ne na sve registrovane površine, kako su tražili. – izjavio je Trajković.

foto: NewsMedical, sudbina kvalieta mleka preuzima nacionalna laboratorija
foto: NewsMedical

Dodao je da će država kupovati pšenicu po berzanskoj ceni, dok će naknada za odvodnjavanje biti prepolovljena i potpuno ukinuta sledeće godine.

Stočarima je ponuda ostala nepromenjena, kako je dogovoreno pre dva dana sa predstavnicima dva udruženja. Premija za mleko će biti povećana sa 15 dinara na 19 dinara po litru, dok će biti uveden prelevman od 300 dinara po kilogramu za polutvrde sireve. Regres po kravi će biti povećan sa 30.000 dinara na 40.000 dinara, što je dogovoreno pre dva dana.