Naslovna Poljoprivreda Prasići skuplji nego ikad! Da li živina ima prođu?

Prasići skuplji nego ikad! Da li živina ima prođu?

351
0

Na stočnim pijacama u Srbiji nimalo nije idealno stanje za ljude kojima treba svinjetina, jer prasići postaju skuplji iz dana u dan. Cena prasadi do 15 kilograma, prema poslednjem izveštaju Sistema tržišnih informacija Srbije (STIPS), dostigla je prošle nedelje najviši nivo od početka praćenja ponude i potražnje.

„Na stočnoj pijaci i u Smederevu za njihovu kupovinu trebalo je izdvojiti 580 dinara za kilogram. Prasići nešto veće telesne mase (od 16 do 25 kilograma) koštala su 550 dinara po kilogramu. Skuplje su bile i tovne svinje telesne mase od 80 do 120 kilograma. Dominirao je iznos od 330 dinara po kilogramu,“ navodi se u izveštaju.

Foto: Bolja zemlja

Sve traženiji prasići tokom sezone praznika

Prema informacijama koje su zabeležile novinarske ekipe u Kraljevu, primećen je porast cena prasadi telesne mase od 16 do 25 kilograma na ovoj pijaci. Naime, cena se kreće do 500 dinara po kilogramu za svinje namenjene tovu. Ovo je evidentni porast u poređenju s prethodnom cenom od 300 do 350 dinara. U Čačku, na stočnoj pijaci, došlo je do povećanja cena obe kategorije prasića. Pri čemu je, treba dodati, dominantna cena za prasad telesne mase do 15 kilograma iznosila 550 dinara.

„Rast otkupne cene prasadi telesne mase od 16 do 25 kilograma karakteristika je druge sedmice novembra i u klanicama na području južnobanatskog regiona jer je dominirao iznos od 500 dinara po kilogramu. Pored njih, skuplji su bili i tovljenici od 80 do 120 kilograma s najčešćim iznosom od 280 dinara po kilogramu u prodaji,“ stoji u izveštaju STIPS-a.

Cena svinjskog mesa 2018
Foto: shutterstuck.com

Zanimljivo je da su se tokom prošle nedelje izjednačile cene prasića i jagnjadi, koje su obično koštale oko 500 dinara po kilogramu na pijacama u Srbiji.

Prema recentnim informacijama, stručnjaci ne predviđaju skoro smirivanje cena na tržištu zbog manje ponude i visokih cena mesa, koje su takođe prisutne na evropskom tržištu. To čini uvoz neisplativim za proizvođače, navodi struka. Projekcije ukazuju da bi tek od februara moglo doći do nešto umerenijeg sniženja cena u maloprodaji, Naposletku, dodaju, uobičajeno je da u ovom periodu godine cena mesa raste.

Foto: Pixabay

Živina i potencijal za izvoz

Svinjari su naravno primorani da neke od cena dignu suočeni s izazovima uzrokovanim afričkom kugom svinja. Međutim, sa druge strane proizvodnje mesa u Srbiji, čini se da je situacija za uzgajivače živine počela da se poboljšava.

Živinarska industrija u Srbiji beleži napredak s kontinuiranim porastom proizvodnje u proteklim godinama. U 2022. godini, proizvodnja živine u Srbiji dostigla je 116.000 tona, što predstavlja povećanje od 4% u odnosu na prethodnu godinu i 7,3% više u poređenju s petogodišnjim prosekom, prema procenama Ministarstva poljoprivrede Srbije.

Ivan Stanojlović, predsednik Udruženja živinara Srbije, obratio se medijima povodom ove situacije, sa par svojih konstatacija. „Prošla godina je bila teška, ali poslednjih meseci stvari se postepeno stabilizuju. Troškovi proizvodnje su počeli da padaju i nadamo se će poslovanje ostati održivo u 2024. godini. Domaći proizvođači u potpunosti zadovoljavaju domaće tržište i imaju ozbiljan potencijal za izvoz živine u EU,“ naglasio je. Pritom je ocenio i da bi otvaranje evropskog tržišta za srpske živinare skoro dupliralo proizvodnju. Koristi bi imala i država na zaradi od dodatnih poreza, kao i zapošljavanja više radne snage na novim postrojenjima.

Izvori: AgroTV (01, 02)

Prethodni tekstŠećerna repa će se prerađivati do januara
Sledeći tekstČAČAK U ZNAKU USPEHA! Most izgrađen u rekordnom roku, plus uručenje subvencija za poljoprivrednike