Naslovna Poljoprivreda Prihodi jabučastog i koštičavog voća – primetan rast, izvoz i dalje opada

Prihodi jabučastog i koštičavog voća – primetan rast, izvoz i dalje opada

207
0

Srbija je punopravno zemlja jabučastog koliko i koštičavog voća. Međutim, kakva je to ujdurma oko brojki? Overimo ih da saznamo.

U Srbiji se uzgaja jabuka na preko 25.000 hektara zemljišta. Prema stručnjacima, u prosečno rodnim godinama, proizvodnja iznosi oko 400.000 tona, s prinosom koji često premašuje 15 tona po hektaru. Za unutrašnje potrebe, potrebno je oko 220.000 tona jabuka.

jabuke
foto J. El Omari

Najveći deo srpske proizvodnje jabuka trenutno se izvozi u zemlje kao što su Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Španija, Portugalija i Velika Britanija. U samo avgustu i septembru prošle godine, izvezeno je 1.500 tona jabuka u Indiju, a izvoz na Bliski Istok je sedam puta veći u poređenju sa Ruskom Federacijom, koja je dugi niz godina bila najveće izvozno tržište za voćare.

Šta stručnjaci kažu povodom prometa koštičavog i jabučastog voća?

Zlatko Jovanović, ekspert za poljoprivredu i prehrambenu industriju projekta „Velika mala privreda“ (USAID), ističe u razgovoru za Biznis.rs da je izvoz poljoprivrednih proizvoda prošle godine opao za 200 miliona evra u poređenju sa 2022. godinom, što je najviše pogodilo sektor voćarstva.

„Nakon višegodišnjeg rasta, u 2023. godini je izvoz voća i povrća iz Srbije bio skoro 100 miliona evra manji nego 2022. Glavni uzroci pada su manji izvoz na tržište Rusije, inflacija koja pogađa sve lance, ali i generalno pad potrošnje na velikim tržištima,“ naglašava Jovanović.

Kao ilustraciju, on ističe sektor jabučarstva, gde su cene uglavnom ostale stabilne, ali je zbog smanjenog izvoza sa preko 100 miliona evra u 2022. godini, taj prihod opao na oko 80 miliona prošle godine. Dakle, samo u tom sektoru došlo je do gubitka od 20 miliona evra.

breskva

„Najveći problem je u tome što naše ključno tržište – Rusija, postaje sve manje dostupno,“ dodaje on. „Što zbog konflikta, što zbog njihovih brzo rastućih proizvodnih kapaciteta. Mi smo izgubili u poslednjih pet godina otprilike polovinu tržišta jabuke u Rusiji. Sa druge strane, osetno rastu neka druga tržišta kao što su Saudijska Arabija, Velika Britanija i Bliski istok“.

Gde su nam jače strane?

Situacija u sektoru koštičavog voća je slična, budući da je izvoz robe na rusko tržište dramatično opao u 2023. u poređenju s prethodnih pet godina. Za ove vrste voća, hitna diverzifikacija tržišta je neophodna, a u nekim slučajevima čak i promena asortimana.

Foto: Pixabay

Ukupni prihodi od gajenja jabučastog i koštičavog voća u Srbiji su rasli iz godine u godinu: u 2020. iznosili su 9,18 milijardi dinara, u 2021. 11.042.210.000 dinara, a u 2022. su premašili 13 milijardi dinara. Prema istraživanju bonitetne kuće CompanyWall, u Srbiji posluje 275 firmi koje se bave gajenjem jabučastog i koštičavog voća.

Najuspešnije preduzeće u ovoj industriji u 2022. godini bilo je Zlatni Plod SP d.o.o iz Sinoševića. Iako je mlada firma osnovana 2019. godine, uspela je da ostvari značajan poslovni rast, sa poslovnim rezultatom od 187.589.000 dinara u 2022. godini, što je dovelo do njenog prvog mesta na listi najuspešnijih.

Kruška
foto V. Bojić

Na drugom mestu nalazi se Frueko d.o.o iz Novog Sada, sa kontinuiranim uspehom tokom poslednje tri godine. Treće mesto zauzima Podrum Palić hladnjača d.o.o, koja se ističe visokokvalitetnim proizvodima, posebno zamrznutom višnjom, što je doprinelo njenom uspehu i rastu profita u 2022. godini.

Izvor: AgroTV