Naslovna Poljoprivreda Stočarstvo i pčelarstvo Prihrana pčela: Će radi pogača!

Prihrana pčela: Će radi pogača!

58
0

Mraz i niske temperature utiču i na razvoj pčela, koje troše više energije radi čuvanja novih društava i troše zalihe hrane. Pčelar Dragan Rakićević iz Kraljeva je pregledao svoje košnice i hranio pčele pogačom. U razgovoru za Dobro jutro, delio je informacije o stanju u svom pčelinjaku.

„Ove temperature čim su iznad 15 i 16 °C, to je da kažemo povoljno,“ naglasio je Rakićević. „Međutim, u mom kraju je pohladno, duva vetar, to je nešto što je nepovoljno za njih i njihov razvoj i one sada iz košnica ne izlaze, troše samo zalihe hrane koje imaju u njima. Što se tiče razvoja pčelinjih društava do sada, bar kod mene, ovde je vreme povoljno. Ja sam pre tri, četiri dana dok je bilo lepo vreme, pogledao i video kakvo je stanje sa hranom, sa leglom. Sad je izvršena smena u društvima. Zimske pčele, koje su se izlegle u avgustu, septembru mesecu i do sada živele i održavale to društvo, zamenjene su i sad su u košnicama 90% nove, mlade pčele. Nešto posebno im ove temperature ne odgovaraju, ali šta da radimo“.

Foto: Pixabay

Pogača pogodi uzgoju pčela, uz još par detalja

Prema rečima Rakićevića, iako je vreme varljivo, to mladim pčelama ne šteti. „Vreme ne može da našteti jer matica zaleže onoliko koliko pčele mogu da pokriju legla,“ dodaje on. „A, u leglu, i kad su najveći mrazevi, temperatura je od 34 do 36 stepeni. One zato sada troše više hrane, jer kroz trošenje te hrane one stvaraju tu toplotu i održavaju leglo da se ne zahladi. Čim je hladnije, matica automatski smanji zaleganje, prilagođava se temperaturi i uslovima u prirodi“.

Pčele su, kako on naglašava, koliko-toliko iskoristile toplo vreme prethodnih dana i izašle na pašu. „Bile su na paši, jer kod nas je već cvetala leska i to u hladnim danima,“ veli on. „Njeno cvetanje je prošlo. Posle toga je dren, sa koga su donosile cvetni prah, zatim jova, vrba iva. To je sve drveće sa kog one sakupljaju cvetni prah. Kod nas u području ima dosta tog drveća i pokupile su dovoljno cvetnog praha. Pčele osim što koriste med, koriste i taj cvetni prah za hranjenje mladih pčela i matice“.

Foto: Pixabay

Kad pčele izlaze?

Čim temperature budu iznad 15°C, pčele će ponovo u pašu, dodaje ovaj stručnjak. „Oko 15 °C može da se desi da izađu, ali samo malo oko košnice,“ Naglašava on. „A na nižoj temperaturi od te ne izlaze, jer ni biljke ni drveće tada ne medi. To je za pčele štetno i nepovoljno deluje. Od 15 °C, pa na više, one izlaze, a najbolja temperatura je 20 i više. Sada sakupljaju cvetni prah i koliko to drveće koje cveta medi. Ako su temperature iznad 20 °C onda mnogo bolje medi drveće. Ispod 20 °C to su neke neznatne količine“.

Radi hladnih noćnih temperatura, važno je redovno proveravati stanje hrane kod pčela i po potrebi ih prihraniti pogačom. „Treba pogledati kakve su sa hranom, i izvršiti prihranu jer sad su noćne temperature ispod 10 °C i ne može se prihranjivati sa sirupom. Trebalo bi im staviti pogače, tj. pomešan med i šećer, 30% meda i 70% šećera napravi se kao testo i stavi odozgo. Pčele se time hrane kao i leglo, kompletno pčelinje društvo“, zaključio je stručnjak.

Izvor: Dobro jutro