Naslovna Poljoprivreda Stočarstvo i pčelarstvo Pripremite ovce za zimski prelazak u staju!

Pripremite ovce za zimski prelazak u staju!

424
0
Foto: Farma Živadinović/Privatna arhiva

Uspesi u uzgoju ovaca i proizvodnji ovčijeg mesa i mleka direktno zavise od ishrane, kvaliteta hrane i od uslova u kojima se ovce gaje. Pravilna ishrana ovaca ima veliki značaj u ovčarskoj proizvodnji, kvalitetna hrana, takođe utiče na produktivnost i zdravlje ovaca.

Prevođenje ovaca sa pašnjačkog na stajski način ishrane mora biti postepen, za to što je organizam ovaca naviknut na svežu biljnu hranu u periodu paše.

Sveža trava koju ovce koriste u ishrani u sebi sadrži malo suve materije 15-25%, celuloze 3-7%, 1,5-2,5% mineralnih materija, pa iz tih razloga se sveža trava lako vari. Hrana koja se koristi za ishranu u stajskim uslovima, je suva i ima drugačiju fizičku formu i sastav.

Hrana koja se koristi u stajskoj ishrani su: seno, silaža, koncentrati itd. Seno i silaža su kabasta konzervirana hrana koje su drugačijeg sastava od zelene trave, promene su najviše izražene kod sena lucerke, jer mehaničke promene izazivaju kod sena gubitak hranljivih materija i do 70%. Iz tih razloga prilagođavanje ovaca na stajski način ishrane mora da bude postepen i traje 7-10 dana.

Priprema se sastoji u tome, da ovce u prvih nekoliko dana ujutru dobiju malo sena pa tek se onda izvode na pašnjak, a na kraju prilagođavanja 2-3 dana seno se daje i posle paše. Postepenim povećanjem količine sena u ishrani, seno polako postaje glavna hrana za ovce, i tada se prestaje sa pašom ovaca. Uspeh i kvalitet prezimljavanja ovaca zavisi kvaliteta pripremljeene hrane i njenog pravilnog korišenja.

Kada je hrana dobra i kvalitetna ovce ostaju u dobroj kondiciji i lakše podnose hladnoću, ali osetljive su na vlagu u ovčarniku. Kako bi objekat bio spreman i udoban za za boravak ovaca, neophodno je uraditi pripreme koje se sastoje u popravci krova, zidova, podova, jasala, pojilica ili korita za vodu itd.

Zbog hladnog vremena i zime na pod objekta se prostire slama u količini od 5 kg po kvadratu, čime se obezbeđuje debeo sloj slame čime se obezbeđuje udobnost, a i povlači vlagu pa u ovčarniku ima manje vlažnog vazduha.
Pre uvođenja ovaca u ovčasrnik, potrebno je obezbediti dovoljne količine hrane. Osim hrane mora se obezbediti dovoljna količina vode, temperatura vode bi trebalo da bude od 12-18°C. Voda najbolje da ovcama bude dostupna po volji (pojilice, korita).

Prethodni tekstAkontna cena suncokreta duplo veća nego prethodne godine, ali poljoprivrednici upozoravaju na jedan problem
Sledeći tekstSubvencija za stočare: Ni voćari nisu izostavljeni