Naslovna Moderni agrar i savremena tehnologija „Priručnik za procenu i uređenje zemljišta u poljoprivrednoj proizvodnji“: besplatna knjiga za...

„Priručnik za procenu i uređenje zemljišta u poljoprivrednoj proizvodnji“: besplatna knjiga za zlata vredan agrar

112
0

Iz štampe je izašla knjiga „Priručnik za procenu i uređenje zemljišta u organskoj proizvodnji“, čiji se principi mogu primeniti u celokupnoj agrarnoj proizvodnji. Autor knjige je dr Jordana Ninkov, dok je za ilustrovanje izdanja bio zadužen Goran Mulić.

Izvor: Uređenje zemljišta u poljoprivrednoj proizvodnji

Šta sadrži „Priručnik za procenu i uređenje zemljišta u poljoprivrednoj proizvodnji“?

Autorka knjige dr Ninkov u uvodniku pojašnjava značaj zemljišta po agrar. Delove uvodnika koje priručnik sadrži ovde donosimo u celosti:

Ako očuvamo zemljište u dobrom stanju i ako ga održavamo u stalnoj, zdravoj kondiciji, velika je verovatnoća da ćemo sa uspehom očuvati i ceo sistem proizvodnje. Cela poljoprivreda se bazira na korišćenju zemljišta. Uprkos svim našim tehnološkim dostignućima, čovečanstvo i dalje zavisi od dvadesetak centimetara površinskog zemljišta.

Foto: Pixabay

Gotovo sva hrana za ljude i životinje koje čovek gaji, čak 95% svetski proizvedene hrane – potiče sa zemljišta, dok samo 5% hrane dobijamo iz okeana i u veštačkim sistemima gajenja. Pod organskom biljnom hranom se smatraju isključivo biljke gajene na zemljištu, dok se veštački sistemi (na primer hidroponsko gajenje) ne mogu sertifikovati. Uz globalni, stalni i brzi porast broja stanovništva, nemamo drugih mogućnosti da zamenimo zemljište. Ne moraju svi biti proizvođači hrane, ali zato svi moraju da jedu, i to nekoliko puta na dan. Zato je zemljište važno, ne samo za poljoprivredu, već i svim drugim sektorima.

Zemljište resurs koji se teško obnavlja

U nastavku uvodnika, Ninkov apostrofira zašto je važno održati zemljište:

S obzirom na naše sve veće potrebe za zemljištem, 2015. godine, tokom Međunarodne godine zemljišta, ono je zvanično označeno kao neobnovljiv prirodni resurs. Zemljište se veoma dugo stvara. Za nastanak samo jednog centimetra zemljišta potrebno je da protekne sto, pa čak i hiljadu godina. S druge strane, zemljište može u trenutku da se uništi npr. izgradnjom, betoniranjem.

YouTube Screenshot
Izvor: Fruška Gora

Procenjeno je da je danas čak polovina poljoprivrednog zemljišta već degradirana u nekom obliku, dok je druga polovina pod ozbiljnim rizikom od degradacije. Degradirana zemljišta, nastala usled intenzivne konvencionalne poljoprivrede, pored nesigurnih prinosa, daju plodove čiji sadržaj vitamina i minerala drastično opada u poslednjih 70 godina, i taj trend se nastavlja. To znači glad za sve većom količinom hrane, ne samo zbog sve većeg broja ljudi na planeti, već i zato što današnja količina proizvedene hrana ima sve manje hranljivih materija potrebnih za ljudsko zdravlje. Proglašenje zemljišta za neobnovljivi prirodni resurs sa sobom povlači potpuni zaokret u zemljišnoj politici i poljoprivredi. To takođe znači da je danas zemljište postalo antikvarna roba – roba koja se više ne proizvodi.

O autoru

Jordana (Ralev) Ninkov poreklom je iz Srbobrana, gde je i završila osnovnu školu.  Ona konstantno doprinosi promociji koncepta „održivog korišćenja zemljišta“, kroz naučni rad, kroz rad Srpskog društva za proučavanje zemljišta, projekte međunarodnih organizacija, NVO sektor i medije. Tokom Međunarodne 2015. godine zemljišta, organizovala je naučno-stručni skup na nacionalnom nivou kao zvanični doprinos Republike Srbije međunarodnoj inicijativi, na kojoj je doneta Srpska deklaracija o zemljištu. Živi i radi u Novom Sadu.

Izvori: AgroTV, Uređenje zemljišta u poljoprivrednoj proizvodnji

Prethodni tekst„Antonio Carraro“ u Sremskoj Mitrovici – proces je krenuo!
Sledeći tekstProdužetak roka za redukciju nivoa aflatoksina u mleku: gde smo sad s tim?