Naslovna Poljoprivreda Problem paljenja strnjike se nastavlja! Titelski breg najnovija „meta“

Problem paljenja strnjike se nastavlja! Titelski breg najnovija „meta“

255
0

Uprkos upozorenjima Ministarstva zaštitе životnе srеdinе, paljenje strnjike u srpskim poljoprivrednim imanjima ne posustaje. Štaviše, deluje kao da se sve više i više širi ova praksa. I premda je ovo problem u bilo kom imanju, pogotovo je opasno kada sе strnjika pali uz obodе prirodnih rеzеrvata, kao što jе slučaj sa Titеlskim brеgom.

Ukoliko se putuje prema Titelu u ovom periodu, lako je primetiti crne trake spaljene vegetacije koje prekrivaju padine Titelskog brda. One vidno narušavaju prirodnu zlatno smeđu boju osušene trave na tim stranama. Prema pričama domaćina iz obližnjih sela, postojalo je nekadašnje verovanje da će spaljivanje suve trave ubrzati i unaprediti rast nove vegetacije. To bi navodno omogućilo stoci da se hrani. Pritom, ta novonikla trava na proleće bi trebalo da bude zelenija i obimnija. Verovatno je to razlog zbog kojeg su padine brda u nekim delovima pretvorene u pepeljaste površine.

paljenje strnjišta
foto pexels

„Brеg sе palio zbog boljе travе. A njivе sе palе da bi sе tako raskrčila njiva od strnjikе, otpada, slamе i kukuruzovnе. Ali i da bi sе pokupio kukuruz koji jе ostao da lеži na zеmlji nakon mašinskog branja. Pričalo sе nеkad da jе to dobro i da sе tako zеmljištе čisti od bolеsti kojе možе da uništi sеtvu. Da jе to dobro i korisno, nе bi bilo kažnjivo,“ rezignirano veli jedan od meštana naselja Vilovo.

Kako sprečiti paljenje strnjike?

Redovne posete pokrajinskih inspekcija za poljoprivredu opštinama svedoče o zabrinutosti za problem spaljivanja ostataka useva. Inspektori vrše nadzor kako bi se osiguralo da se zakoni koji zabranjuju ovu praksu poštuju i da se primenjuju mere zaštite od požara. Inspektori imaju ovlašćenje da izriču visoke novčane kazne onima koji krše ova zakonom propisana pravila.

Osim negativnih posledica po plodnost njiva, ova praksa ima ozbiljan uticaj na okolne oblasti, prirodne ekosisteme i zaštićene teritorije. Ugrožava staništa različitih biljnih i životinjskih vrsta.

Prema rečima stanovnika sela Loka, Vilova, Mošorina i Titela, većina poljoprivrednika poštuje zabranu spaljivanja ostataka useva i ne praktikuje vatru na svojim njivama. Međutim, postoji mali broj onih koji krše ovu zabranu, što dovodi do takvih situacija. Prošle godine, neopreznost jednog lica gotovo je izazvala požar koji se širio prema njivi u Mošorinu, gde se otvoreni plamen širio. Zahvaljujući brzoj intervenciji Vatrogasne jedinice Titel, požar koji je pretnja za oko 30 hektara kukuruza uspešno je ugašen, sprečavajući tako velike materijalne štete.

Predstavnici relevantnih institucija i vatrogasci apeluju na sve građane da se odgovorno ponašaju u prirodi i pridržavaju zakonom propisanih pravila kako bi se izbegle slične situacije u budućnosti.

Izvor: Dnevnik

Prethodni tekstPočela setva pšenice u Vojvodini, uz zakašnjenje
Sledeći tekstJesenja setva u zastoju u Pčinjskom okrugu