Naslovna Poljoprivreda Proizvođači jabuka: sporazum sa Kinom dobra prilika za domaće tržište

Proizvođači jabuka: sporazum sa Kinom dobra prilika za domaće tržište

120
0

Stupanje na snagu Sporazuma o slobodnoj trgovini između Srbije i Kine 1. jula ove godine je značajna poslovna prilika, ocenili su proizvođači jabuka.

U Delta holdingu ističu da su do sada nisu mogli izvoziti jabuke u Kinu zbog nedostatka međudržavnih sporazuma, ali su naveli da će Sporazum o slobodnoj trgovini omogućiti otvaranje tržišta bez carinskih barijera. Prema njihovim rečima, to će omogućiti njihovoj kompaniji, kao i ostalim domaćim proizvođačima, značajno proširenje prisustva na kineskom tržištu.

Foto: Pixabay

Iz Delta holdinga su preneli da je rečeni sporazum pružio veliku poslovnu priliku za njih kako bi proširili i poboljšali plasman njihovih proizvoda. Oni su dodali da godišnje proizvode 30.000 tona jabuka, s ciljem da se istaknu po visokom kvalitetu i prošire na nova tržišta. Takođe su naglasili da već plasiraju jabuke u više od 30 zemalja širom Evrope, Afrike i Azije, gde su prepoznati po izvrsnosti i pouzdanosti.

Dodali su da Sporazum o slobodnoj trgovini obuhvata raznovrstan asortiman proizvoda, uključujući vina, rakije, goveđe meso, borovnice, suve šljive i jabuke, čiji će izvoz iz Srbije u Kinu biti postepeno liberalizovan u narednih deset godina.

Foto: Pixabay

Jabuka na putu do kineske trpeze

Iz Delta holdinga su istakli da cene jabuka na kineskom tržištu mogu značajno da variraju. To zavisi od različitih faktora kao što su:

  • sezona
  • kvalitet
  • vrsta jabuka
  • aktuelna potražnja
  • ekonomska situacija.

Dodali su da je Kina jedan od najvećih proizvođača i potrošača jabuka na svetu, što znači da tržište može biti veoma konkurentno, posebno za uvozne jabuke koje često moraju biti premium kvaliteta da bi opravdale više cene. Naglasili su da je ključno za procenu isplativosti izvoza jabuka u Kinu detaljno razumevanje tržišnih uslova, uključujući tarife, fitosanitarne propise i preferencije potrošača.

Foto: Pixabay

Na pitanje o mogućim problemima u transportu robe do Kine, u kompaniji su dali jasno mišljenje. Oni su rekli da, iako prolazak kroz Suecki kanal može biti logistički izazov zbog velike prometnosti i mogućih zastoja, logistički timovi Delte rade na optimizaciji transportnih ruta. Na taj način bi obezbedili pouzdan i efikasan transport do Kine, s ciljem minimiziranja potencijalnih problema.

I još jabučnih detalja

Milan Ćirić, vlasnik i direktor firme Ćirić agro MĐŽ iz Titela, koji uzgaja jabuke na 250 hektara, isto se oglasio. Izjavio je da vidi pozitivne izglede u otvaranju novog tržišta. Ali je i primetio da je gotovo sav prošlogodišnji rod prodat, osim 2.000 tona koje su već ugovorene. Ćirić je istakao da godišnje proizvodi 20.000 tona jabuka. On ih izvozi po ceni od 90 centi do nešto više od jednog evra po kilogramu u zemlje od Egipta do Indije. On je takođe naglasio da, iako su troškovi rada, struje, preparata i ostalog materijala trostruko porasli u poslednjih nekoliko godina, ipak ostaje zadovoljan.

Foto: Pixabay

Dodatno tržište, kao što je kinesko, dobro bi došlo. Takođe je istakao da njegova firma ima hladnjače za celokupan rod. Napomenuo je da će proizvođači bez pristupa hladnjačama pretrpeti gubitke u poslovanju. Ćirić je takođe dodao i da je pre nekoliko godina jabuke prodavao u Rusiji po ceni od 90 centi po kilogramu. To je, kako kaže, najviša cena koju pamti.

Dodao je da smatra da vrednost jednog hektara jabuka odgovara vrednosti 100 hektara pšenice. Naveo je pritom da je postavio solarne panele za proizvodnju 2,5 megavata struje. Tako bi smanjio već velike troškove. Ćirić je napomenuo da će Srbija moći da izvozi jabuke u Kinu bez carina čim sporazum bude stupio na snagu. Podsetićemo da je trenutna carina 10%.

Izvor: AgroTV