Naslovna Poljoprivreda Proizvođači meda na udaru klimatskih promena – evo šta kažu

Proizvođači meda na udaru klimatskih promena – evo šta kažu

182
0

Predsednik Društva pčelara „Tamaško Jožef“ u Adi Žolt Lakatoš, kao i ostali proizvođači meda, ima problema sa klimatskim uslovima. Međutim, kako i on i njegove kolege ističu, trenutna godina i nije do te mere loša kako se smatralo da će biti.

„Svake godine je drugačije. Već se 30 bavim pčelarstvom, učio sam pored dede, i vidim da svake godine ima velikih promena. Pre 20 godina smo imali veći unos meda. Sada gledam, u novembru pčele nose vodu i polen,“ počinje izlaganje Lakatoš. „To nije normalno. To znači da imaju još legla. Po knjigama, do 15. septembra matica stari, legla nema i one idu u zimu. Ali sada vidim da još imaju legla.“

Priznao je da klimatske promene donose velike probleme. „Troše sad pčele hranu, tako da ne znam. videćemo šta će biti, treba ih pratiti. Pa ako dobro zazimi, ako ima dovoljno hrane, taj proizvođač će biti miran. A ko nije baš dovoljno ostavio, taj će da prati, da dodaje pogače i tako,“ naglasio je Lakatoš.

Za proizvodnju mera hladna zima odgovara

U nastavku intervjua, Lakatoš je priupitan kakva konkretno zima najviše paše pčelama. „Najviše odgovara hladna zima. Onda lepo u klubetu prezime. Ovako razmišljaju da li da počinju sa leglom ili ih imaju još. Pre par godina se prestajalo sa leglom u septembru. A ove godine ni same ne znaju da li da počinju legla ili ne. A ni mi,“ rekao je.

Po pitanju bolesti pčela, Lakatoš je dao par saveta ponet iskustvom. „Ja mislim da, ako je neko uradio tretman protiv varoe kako treba, onda može da bude miran. Ako ne, sad bih koristio oksalnu kiselinu, još jedan tretman bih odradio,“ navodi ovaj pčelar iz Ade.

Naravno, pitanje zarada za ovu sezonu je takođe postavljeno. „Kako da vam kažem, srednja je. Nismo baš imali bagremovog, niti lipovog meda. To se izvlačilo od jedne paše do druge. Glede cene meda… Sad me je zvala jedna gospođa, kaže da bi dala za med 2 evra. Pitao sam je ’Gospođo, da li bi VI dali med za tu cenu?’ Pošto je to jako ponižavajuće prema pčelarima. Odgovarajuća cena bi bila oko 3.5-4 evra da bi se izašlo na ravno. To je što se trgovine na veliko tiče. Na pijacama se mešani cvetni med kreće oko 700-800 dinara. Bagremov, sa druge strane, ide od 1.000 do 1.200 dinara,“ zaključuje Lakatoš.

Izvor: RTV