Naslovna Bašta Proizvodnja lekovitog bilja: fale radnici

Proizvodnja lekovitog bilja: fale radnici

53
0

Lekovitog bilja ima u raznim delovima Srbije i mahom stariji deo stanovništva u ruralnim područjima ga koristi za lične potrebe. Štaviše, na domaćem tržištu može se pronaći priličan broj melema za pomoć u lečenju raznih oboljenja ili kao preventivna sredstva.

U Srbiji postoje 23 registrovane firme u delatnosti gajenja biljaka za pripremu napitaka, ali samo nekoliko od njih su u 2022. godini ostvarile dobit. Većina ovih firmi, čak tri od sedam, bila su „u minusu“, što je pokazatelj slabo izvršenog poslovanja.

Iz sedam proučavanih preduzeća, jedno nije imalo profit, dok su čak tri zabeležila gubitak. Među firmama koje su ostvarile profit, najveći prihod u 2022. godini imao je Brđanski melem iz Beograda sa 4.592.000 dinara. Slede Menta-Hem iz Bavaništa sa 369.000 dinara i Menta Miks, takođe iz Bavaništa, sa profitom od 322.000 dinara.

Izvor: Brđanski melem – zvanična internet stranica

Kako ide proizvodnja lekovitog bilja? Uzgajivači se javljaju

Mile Stojković, vlasnik preduzeća Menta Miks iz Bavaništa, izjavio je da je prethodna godina bila veoma uspešna za njihovo poslovanje, ali ističe da se ove godine pojavljuju neki problemi. „Proizvodnja ide dobro, proizvoda ima, ali kupaca je nešto manje. U ovom poslu kriterijumi su postali stroži, proizvodi moraju da zadovolje standarde, da roba bude čista, da nema nikakvih dodataka. Mi sve to ispunjavamo, pa se nadam da će druga polovina godine biti bolja“, ističe Stojković.

Spoji ova dva u jedan pasus: On ističe da njihova proizvodnja ima dobar kvalitet. Proizvode čajeve od kamilice, peršun-lišćara, origana, matičnjaka, vranilove trave, koja je po njima „vrlo korisna za nervni sistem“, te bosiljka. „Moram da kažem i da je teško doći do radnika. Mlade ne zanima ovaj posao. Mi radimo samo za naše tržište, za strana su procedure komplikovanije, a mislim da nam se i ne bi isplatilo kada se sve sabere i oduzme“, veli Stojković.

Image by NoName_13 from Pixabay

Lekovito bilje u brojkama

Preduzeća iz ove delatnosti su 2020. i 2021. godine imala negativne financijske rezultate. Međutim, nakon pandemije, dobit je počela rasti. Ukupni prihodi su u 2020. iznosili 53 miliona dinara, a 2021. i 2022. godinu kasnije, oko 48 miliona dinara.

Po pitanju individualnih firmi, stanje stvari je sledeće. U 2022. godini, Brđanski melem je ostvario najveće prihode, ali su se oni smanjili u 2023. godini. Firma Menta-Hem je imala prihode od 12,5 miliona dinara u 2022., ali su se oni smanjili u 2023. godini. Međutim, Menta Miks je imao porast prihoda u 2023. godini, čak i nakon pada u prethodnim godinama.

Izvor: AgroTV