Naslovna Poljoprivreda Prvi sastanak „Nacionalne asocijacije odgajivača goveda“ održan

Prvi sastanak „Nacionalne asocijacije odgajivača goveda“ održan

338
0

„Nacionalna asocijacija uzgajivača goveda Srbije“ održala je i zvanično svoj prvi radni sastanak u Kniću, javljaju agromediji. Jedan od inicijatora Miroslav Kiš istakao je da je svrha ovog udruživanja, osim deljenja informacija i iskustava, stvaranje zajedničkog stava među svim poljoprivrednicima u ovom sektoru. Cilj je da se u budućnosti usvoji jedinstveni stav i da se iznose zajednički zahtevi prema državi i relevantnim institucijama.

Foto: Pixabay

„Ako uzgajamo goveda, treba nam ispomoć“

Asocijacija je formirana krajem januara ove godine, a njeni osnivači su Udruženje proizvođača mleka centralne Srbije, Udruženje proizvođača mleka Vojvodine, Udruženje proizvođača mleka Mačve i Udruženje odgajivača goveda rase limuzin Srbije. Prema rečima Kiša, ova četiri osnivačka udruženja imaju pokrivenost čitave zemlje i sposobnost da zastupaju interese svih govedara u Srbiji.

„Otvorena su vrata i svim ostalim udruženjima u zemlji,“ apostrofirao je Kiš. „Mi pokušavamo da usaglasimo stavove svih aspekata govedara, pa da onda izađemo sa zahtevima i predlozima, jedinstvenim, prema državi. Takođe, izuzetno je važna saradnja, razmena informacija i iskustava, ne samo u zemlji već i u regionu. Okupljamo i brojne stručnjake, neki su bili predavači i danas“.

Na sastanku je odlučeno da će se Ministarstvo poljoprivrede zamoliti da izmeni sistem subvencija i da dodeli nosiocima razvoja u sektoru subvencije za investicije.

Predstavnik Nacionalne asocijacije, Miloš Trajković, izjavio je da traže da se identifikuju mladi proizvođači mlečnih i tovnih goveda i da im se dodele investicije isključivo za razvoj. Takođe je predloženo da određeni deo subvencija bude dodeljen nekomercijalnim domaćinstvima koja imaju nekoliko krava, ali nisu ključni u razvoju sektora.

Foto: freepik/jcomp

Profesor Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu, Dragan Glamočić, održao je predavanje na temu ishrane krava u tranzicionom periodu, izražavajući svoje prisustvo na istorijskom događaju. On je naglasio da će osnivanje Nacionalne asocijacije odgajivača goveda Srbije promeniti i uticati na razvoj govedarske proizvodnje u zemlji.

„Na jednom mestu smo imali najveće proizvođače mleka iz Vojvodine, Mačve, Šumadije,“ veli Glamočić. „Kao i proizvođače vezane za tovno govedarstvo Subotice, ali i drugih krajeva naše zemlje. Verujem da će ovako udruženi proizvođači moći mnogo uspešnije da se izbore za svoj položaj, odnosno status govedarske proizvodnje“.

Više uvozimo mleka nego što izvezemo

Osvežavajući popis poljoprivrede u Srbiji, Glamočić je naglasio važnost ovakvog udruživanja, ističući zabrinutost zbog istorijski niskih nivoa ove proizvodnje. Uz to, istakao je da je u poslednje dve godine zabeležen spoljnotrgovinski deficit u proizvodnji mleka i mlečnih proizvoda. On je izrazio bojazan da se krećemo nepravim putem i da postajemo sve više zavisni od uvoza, posebno u vezi sa goveđim mesom i proizvodima od mesa.

Na pitanje da li poljoprivreda Srbije može da iskoristi potencijal za izvoz koji bi mogao nastati odlukom nekih evropskih zemalja da smanje stočni fond, Glamočić je odgovorio da trenutno poljoprivrednici u Srbiji nemaju dovoljno stočarskih proizvoda ni za sopstvene potrebe.

„Konkretno spoljnotrgovinska razmena mleka i mlečnih proizvoda od 2021. godine beleži deficit – više uvozimo nego izvozimo,“ naglašava on. „Tako smo od 2021. godine sa 17 miliona evra povećali spoljnotrgovinski deficit na skoro 64 miliona evra. Zabrinjavajuće je da čak i u spoljnotrgovinskoj razmeni goveđeg mesa i proizvoda od mesa počinje da nam se smanjuje izvoz, pa smo 2023. godine smanjili izvoz za više od 13 miliona evra“.

Glamočić primećuje da je situacija takođe loša i u spoljnotrgovinskoj razmeni svinjskog i živinskog mesa. N i u pogledu povrća, veli on, nema mnogo napretka. Zbog toga se Srbija, umesto da bude zemlja izvoznik, sve više pretvara u zemlju uvoznika poljoprivrednih prehrambenih proizvoda. Jedino područje gde se beleži suficit je izvoz žitarica, dok je još jedan svetli primer voćarska proizvodnja.

Procenjujući trenutne izazove i probleme u poljoprivredi, Glamočić ističe problem sa platformom eAgrar i sugerira da je bilo potrebno da se ostavi period od dve do tri godine za postepeno prelazak i implementaciju eAgrara.

Izvor: AgroTV