Naslovna Moderni agrar i savremena tehnologija Prvo nacionalno ocenjivanje meda: rok do 29. decembra

Prvo nacionalno ocenjivanje meda: rok do 29. decembra

90
0

Savez pčelarskih organizacija Srbije u saradnji sa Srpskim društvom za testiranje i ocenjivanje meda organizuje Prvo nacionalno ocenjivanje ovog proizvoda. U olfaktornom ocenjivanju, naglašavaju iz SPOS-a, mogu učestvovati pčelari pojedinci, zadruge i firme (privredna društva).

Ocenjivanje meda: propozicije i pravila

Za evaluaciju, treba poslati 1 kg meda prikupljenog tokom pašne sezone 2023. Može se slati više vrsta meda, ali za svaku vrstu je potrebno uplatiti posebnu kotizaciju.

Uz teglu, potrebno je priložiti deklaraciju meda (koja se ne lepi na teglu) identičnu onoj koja se koristi prilikom plasiranja meda na tržište. Nema potrebe za dodatnim troškovima; dovoljno je odštampati etiketu na običnom belom papiru pomoću štampača, a sve što zakon nalaže može se čitko ispisati i ručno. Pravilan ispis svih podataka će biti posebno cenjen, a najboljoj deklaraciji će biti dodeljeno posebno priznanje.

YouTube Screenshot
Izvor: 24 Sedam

Takođe, neophodno je pružiti informacije o mestu gde je med prikupljen (navesti atar sela ili grada gde se nalazio pčelinjak tokom pašne sezone). Ako je med poslat od strane preduzeća ili zadruge, potrebno je navesti imena svih lokacija gde su pčelari čiji je med homogenizovan u partiji iz koje potiče tegla.

Cene i adrese

Kotizacija za učešće iznosi 5.000 dinara plus PDV (ukupno 6.000 dinara) po vrsti meda i uplaćuje se na račun SPOS-a: 200-2361360102033-24 sa obaveznim pozivom na broj 6000. Ova kotizacija od 6.000 dinara sa PDV je jedino što bi trebalo platiti da bi se učestvovalo u ocenjivanju. Ocenjivanje će se obavljati u dve glavne kategorije: domaći medovi i inostrani medovi.

Foto: freepik azerbaijan_stockers

Adresa za dostavljanje uzoraka: SPOS, ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd (sa naznakom: ZA NACIONALNO OCENjIVANjE MEDA). Uzorke je potrebno dostaviti najkasnije do 29. decembra 2023. godine.

Svečana dodela priznanja biće obavljena na jubilarnom XV Državnom pčelarskom sajmu 10. februara 2024. godine, odmah posle završetka stručnih predavanja u sali za predavanja. Imena nagrađenih biće objavljena pravovremeno, najmanje dan pre održavanja Sajma.

Izvor: AgroTV