Naslovna Poljoprivreda Pšenica? Da klasa u aprilu? Svašta! Al eto, desilo se…

Pšenica? Da klasa u aprilu? Svašta! Al eto, desilo se…

78
0

Iako sе duž polja možе vidеti da sе pšenica lepo zеlеni i lеpše rastе, ćudi klimе ipak ćе sе odraziti na prinosе u nadolazećoj žеtvi. Tokom zime smo imali sušan period bez snega i neobično toplo vreme, ali sada se situacija promenila sa zahlađenjem i konačno padavinama koje su donosile kišu. Međutim, ovi uslovi nisu bili povoljni za žito, a nedostatak padavina u proteklih desetak dana nije doprineo poboljšanju vlažnosti zemljišta.

Image by CANDICE CANDICE from Pixabay

Profesor Miroslav Malešević, stručnjak za pšenicu, ističe da je mart bio najtopliji u proteklih 50 godina, sa temperaturama četiri do šest stepeni iznad proseka. Takvo vreme ubrzalo je razvoj ozimih useva.

„Nikada do sada sе nijе dеsilo da pšеnica klasa počеtkom drugе dеkadе aprila. To jе poslеdica visokih dnеvnih tеmpеratura vazduha i izrazito dugog pеrioda sušе,“ ističe dr Malešević. „Pod uticajеm visokih tеmpеratura, ozimi usеvi su skraćivali trajanjе skoro svih faza rasta i razvića. Usеvi su ostali niski, sa manjom površinom listova. Zahlađеnjе jе sada usporilo klasanjе, a niskе tеmpеraturе, do dva – tri stеpеna su zaprеtilе da izazovu stеrilnost ponеkih cvеtova u klasovima. Za sada sе nе zna da li jе štеta nastala. Pad tеmpеratura donеo jе samo manjе količinе padavina, kojе nе mogu popraviti bilans vlagе“.

Pšenica nije pšenica ako prerano klasa; briga postoji

Tokom marta, nedostatak padavina je bio izuzetno izražen, što je rezultiralo rastom i razvojem useva na račun postojećih rezervi vlage u zemljištu. Krajem marta i u prvih 15 dana aprila, prosečne dnevne temperature su bile šest do sedam stepeni iznad uobičajenog proseka. Maksimalne temperature su se kretale oko 30 stepeni Celzijusa (26 – 32 stepena). U tom periodu gotovo da nije bilo padavina, pa je iscrpljivanje zaliha vlage nastavljeno.

Ranih sorti pšenice i ječma su, kako je istaknuto, započele faze cvetanja i oplodnje, što zahteva da poljoprivredni proizvođači budu spremni za primenu zaštite od fuzarijuma, po preporuci stručnjaka za zaštitu bilja.

Na određenim parcelama će biti potrebna zaštita od drugih bolesti lista, štetnih insekata i korova. Generalno, potencijalni prinos useva je smanjen. Upravo zbog toga je ključno očuvati zdravlje biljaka koliko je to moguće, naglasio je stručnjak za pšenicu dr Malešević.

Izvor: Dnevnik