Naslovna Blog Rakija: manifestacija, degustacija i sumacija

Rakija: manifestacija, degustacija i sumacija

107
0

Opet je rakija u žiži javnosti, pogotovo sa Šumadijskim festivalom održanim 2. decembra, pred enormnom publikom gostiju i izlagača. Rakijski put je već mudro i strateški trasiran. Oko 40 destilerija iz Srbije pokazalo je da ovo piće nije više samo „čašica“ razgovora natočena iz podruma, vele na portalu „Dobro jutro“. I u pravu su.

Festival je organizovan u bivšem glavnom gradu Srbije i oblasti gde je šljiva dominantna voćna vrsta. Pored šljivovice, manifestacija je predstavila raznovrsne rakije od dunje, viljamovke i kajsije. Udruženje proizvođača rakije „Šumadijska rakija“ i Turistička organizacija grada Kragujevca su uspešno promovisali tradicionalno piće i brend, što ukazuje na podizanje rakijske kulture na viši nivo.

Izvor: Gvozdenovo Etnoselo

Pera Aleksić iz destilerije „Gružanska nit“ iz Guberevca već godinama izvozi svoju rakiju na inostrano tržište. „Vodi se računa o unapređenju proizvodnje, kvaliteta i plasmana rakije, bez obzira da li je to mali porodični podrum ili ne. Najvažniji je kvalitet, naravno, a posle toga treba je uspešno promovisati i predstaviti. Prošlo je vreme kada se rakija pekla, pa kako ispadne. Sada je to tehnološki poduhvat i dobro je što je tako,“ dodaje Aleksić.

Domaća rakija spremna za svetski debi

Nikola Tanasijević iz podruma „Dar visova“ u Ramaći, smeštenom na obroncima Rudnika, ističe da su ovakvi događaji od velike važnosti za registrovane destilerije, jer posetioci mogu degustirati različite rakije, uporediti ih i odabrati onu koja im najviše odgovara.

Izvor: Šumadijski festival rakije – zvanična Facebook stranica

Destilerija „Pruna“ iz sela Vuković kod Golupca takođe je ove godine predstavila svoje posebne proizvode. „Imamo šest vrsta rakija. A najspecifičnija je ona nastala maceracijom suve kruške viljemovke u destilatu rakije,“ naglašava vlasnik „Prune“ Aleksandar Marković. „Drugi raritet nam je rakija od višnje, koja je odležala u buretu u kome je stajalo vino od višnje“

Rakijaši su dokazali da naše tradicionalno piće izuzetnog kvaliteta, upakovano u ekskluzivnu ambalažu, može da se takmiči sa najprestižnijim svetskim brendovima. Na prethodnom ocenjivanju rakija koje je prethodilo festivalu, najvišu ocenu osvojila je šljivovica destilerije „EMPERUS“ iz Rače Kragujevačke, čime je postala prva srpska rakija sa sertifikovanom geografskom oznakom prema direktivama Evropske unije.

rakije
 foto J. El Omari

Bojan Pavlović, direktor Turističke organizacije Kragujevca, prokomentarisao je ovu šljivovicu. „Rakija se nalazi na listi UNESCO-ve nematerijalne kulturne baštine i mi imamo dužnost i obavezu da ono što nas čini autentičnim, jedinstvenim i posebnim, negujemo i čuvamo, jer ona predstavlja neraskidivu nit sa zemljom na kojoj živimo i od koje živimo,“ s ponosom je izjavio Pavlović.

Izvor: Dobro jutro

Pogledajte i: Festival rakije, ponos Šumadije! Kako sve Srbe spaja ovaj domaći brend

Prethodni tekstPirolizidinski alkaloidi u hrvatskom čaju, namirnice iz Srbije: šta, kako, zašto?
Sledeći tekstPivo od ludaje: „Beer Kings“ i početak njihove vladavine tržištem