Naslovna Poljoprivreda Rakija – Worldwide

Rakija – Worldwide

140
0

Sa razvojem destilerija za proizvodnju voćnih rakija uposlili smo domaću mašinsku industriju, domaće voćarstvo i neke prateće industrije. Industrije poput, recimo, proizvodnje ambalaže, dizajnerskih službi, marketinga i inih drugih. Stručnjaci smatraju da za sada imamo svetlu perspektivu kada je rakija u pitanju. Poslušajmo ih.

Foto: Freepik/Rawpixel.com

Zato što rakija, eto zašto!

Branko Popović, doktor sa Instituta za voćarstvo u Čačku, nedavno je imenovan za novog predsednika Komisije za senzorno ocenjivanje kvaliteta jakih alkoholnih pića na Međunarodnom sajmu poljoprivrede u Novom Sadu, koji će se održati od 18. do 23. maja ove godine. On ističe da imamo razloga za ponos.

„Naše sorte šljive su zastupljene širom regiona,“ apostrofirao je onako zdušno i entuzijastično Popović. „Institut se ozbiljno uhvatio u koštac i sa očuvanjem naših starih autohtonih sorti šljive i drugog voća, koje predstavljaju izuzetnu sirovinu za proizvodnju vrhunskih rakija, tako da pružamo veliki doprinos razvoju naše šljivovice i drugih voćnih rakija, kao i drugih jakih alkoholnih pića na teritoriji Srbije, ali i šire u regionu“.

Foto: Pixabay

U Srbiji postoji preko 1.000 registrovanih destilerija koje ozbiljno investiraju u proizvodne kapacitete i sam proces proizvodnje. Destilerije u drugim delovima Srbije često su mnogo veće nego one u čačanskom kraju. Investitori ulažu značajne sume novca, izražene u milionima evra, u izgradnju novih destilerija i podruma za rakiju, opremljenih najmodernijom tehnologijom neophodnom za proizvodnju zrelih rakija visokog kvaliteta, bez nedostataka, koje mogu da zadovolje ukuse potrošača širom sveta.

„Najvažnije je što se svet i Evropa upoznaju sa ukusima i mirisima iz Srbije, koji im do sada nisu bili poznati, jer više piju neka druga jaka alkoholna pića. Naša zemlja se uključila da podrži šljivovicu tek pre nekih desetak godina, tako da još uvek nismo dostigli odgovarajući nivo sa količinama i kvalitetom. Na dobrom smo putu, kapaciteti za proizvodnju vrhunskih rakija se povećavaju, ulažu se velike sume novca u destilerije i izgradnju novih podruma, u tehnologiju, znanje“, dodao je.

Izvor: Rakija Ognjena – zvanična Facebook stranica

Rakije? Evo je.

Popović je, naravno, istakao još par bitnih detalja. On ističe da destilerije zapošljavaju mlade stručnjake za tehnologiju i šalju svoje rakije na sajmove gde se ocenjuje njihov kvalitet.

„Jedino se na taj način može utvrditi gde se nalaze naša jaka alkoholna pića, po kvalitetu, mirisu i ukusu, u poređenju sa drugima,“ istakao je Popović. „Smatram da smo sa tim razvojem destilerija za proizvodnju voćnih rakija uposlili domaću mašinsku industriju, domaće voćarstvo i neke prateće industrije, poput proizvodnje ambalaže, dizajnerskih službi, marketinga. Smatram da za sada imamo svetlu perspektivu. I u tome treba istrajati. Naročito sada, kada se radi na proizvodnji starih šljivovica vrhunskog kvaliteta za koje je potrebno dugogodišnje odležavanje u drvenim burićima. Bez korišćenja nekih alternativnih načina sazrevanja rakije, da bismo dobili neke luksuzne brendove“.

Izvor: AgroNews