Naslovna Poljoprivreda Rana setva – dar li je, il’ kletva? Paori blago zbunjeni

Rana setva – dar li je, il’ kletva? Paori blago zbunjeni

68
0

Neuobičajeno topla zima sa malo padavina uticala je na to da na mnogim njivama setva već početkom aprila uveliko krene. Polja su svud redom posejana kukuruzom i suncokretom, taman dok u zemlji ima nešto malo vlage.

Poljoprivrednici izražavaju zabrinutost zbog mogućih katastrofalnih posledica suše u narednim mesecima. Oni se nadaju padavinama i oslanjaju se na nauku. Mnogi od njih, koji već godinama uzgajaju kukuruz, ističu da ga nikada ranije nisu sejali u ovom periodu godine. Jedan poljoprivrednik iz Aradca je izjavio da i on i njegove kolege iz sela žure da poseju kukuruz dok još ima nešto vlage u zemlji. Nedostatak kiše ostavlja zemlju veoma suvom. Tokom njegove dugogodišnje karijere, uvek je kukuruz sejao oko 25. aprila. Ove godine, sve se dešava ranije, ali šta će biti do kraja, zaista ne zna. Odlučio se za domaće hibride srednjeg zrenja.

Fotografija, izvor: Agroklub

Koliko je (i da li je) dobra setva ovako rano?

Stručnjaci naglašavaju da je početak setve prethodnih godina zavisio od temperature zemljišta. Ove godine, zemlja je već krajem marta imala odgovarajuću temperaturu za ovaj važan posao. Početak setve je određen količinom vlage u zemljištu.

Zorica Rajačić iz Poljoprivredne stručne službe Zrenjanin dala je svoj komentar na temu rane setve. „Proizvođači su krenuli ranije sa pripremom zemljišta i oni koji su odmah nakon pripreme obavili setvu su dobro uradili,“ naglasila je Rajačić. „Na taj način se setveni sloj nije isušio, jer sa svakim sitnjenjem mi dodatno gubimo vlagu iz zemljišta. Na terenu je sada situacija da je setveni sloj od pet centimetara potpuno suv. Preporuka je da se seme položi u vlažno zemljište, na dubini od oko sedam centimetara“.

setva kukuruza u centralnoj Srbiji

Stručnjaci su izjavili da postoji doza straha među proizvođačima zbog trenutnih vremenskih prilika i mogućnosti sušnog perioda. Oni ističu da je nemoguće predvideti da li će se takvi nepovoljni uslovi zaista dogoditi, pa se jedino što proizvođači mogu učiniti jeste prilagoditi se tim uslovima.

Dr. Željko Kaitović iz Instituta za kukuruz Zemun polje rekao je da se, osim pravilne dubine setve, prilagođavanje nepovoljnim uslovima suše ogleda u odabiru odgovarajućih hibrida, uzimajući u obzir agroekološke uslove i svrhu uzgoja, bilo da se radi o proizvodnji zrna, klipa ili silaže. Naglasio je da se tendencija kreće ka biranju hibrida s kraćim vegetacionim periodom, jer ta brza zrelost omogućava bolje prilagođavanje hibrida.

setva kukuruza 2021
Foto Agrosava

Dodao je da je smanjenje broja biljaka po jedinici površine veoma važna mera. Preporučuje se smanjenje broja biljaka na 62.000 do 65.000 po hektaru. Kitanović ističe da je najefikasnija mera navodnjavanje. Ipak, svestan je da je to ozbiljna investicija koja zahteva vodne resurse i odgovarajuću infrastrukturu.

Izvor: AgroNews