Naslovna Poljoprivreda Rane sorte kajsije i breskve pretrpele štetu – šta je voćarima činiti?

Rane sorte kajsije i breskve pretrpele štetu – šta je voćarima činiti?

114
0

Rane sorte kajsije i breskve u martu bile su u punom cvatu, kada su se posle naglog zahlađenja u ranim jutarnjim satima pojavili mrazevi. Podsećamo da je toplo vreme u januaru i februaru prouzrokovalo je kretanje vegetacije kod većine voćnih vrsta, pogotovo u vranjskom kraju. Temperatura se spuštala čak i do -3 stepena na Celzijusovoj skali.

Suzana Jerkić, savetnica za voćarstvo i vinogradarstvo u vranjskoj PSSS, objašnjava da su upravo niske temperature prouzrokovale najveće štete ovim voćarskim kulturama koje su bile u punom cvetanju ili precvetavanju.

Jerkićeva navodi da se u takvim uslovima cvetovi izmrzavaju na temperaturama od -1 do -2 °C, dok zametnuti plodovi stradaju na temperaturama od -1 do -5 °C. Ona ističe da su štete kod ranih sorti voća u većini slučajeva potpune, dok postoji mogućnost da kod kasnih sorti deo zametnutog roda preživi.

Izvor: Bolja zemlja

Kajsije i breskve, i budućnost koja ih čeka

Prema njenim rečima, kasnije sorte šljive ne pokazuju oštećenja od mraza, dok kod kruške i jabuke takva oštećenja još uvek nisu vidljiva. U periodu od aprila meseca do 6. maja, u zavisnosti od vremenskih uslova, može doći do kasnih prolećnih mrazeva koji mogu dodatno oštetiti zasađeno voće. Jug Srbije je posebno podložan ovim mrazevima, posebno kada su u pitanju koštičavo voće i jabuke.

Jerkić je objasnila da voćari mogu zaštititi svoje zasade od mraza paljenjem slame ili guma kada se najave negativne temperature na TV-u. Ona je naglasila da ovo zadimljavanje pomaže u ublažavanju niskih temperatura u voćnjaku koje često dovode do uništenja ili smanjenja prinosa.

Image by Nicky ❤️🌿🐞🌿❤️ from Pixabay

Vranjski savetodavac ističe da se u ovakvim situacijama najbolji rezultati postižu takozvanim orošavanjem zasada. Međutim, ona napominje da je primena ovog metoda nemoguća u vranjskom kraju zbog usitnjenih parcela i malih voćnjaka. Ovo voćarima ograničava opcije na primenu sistema zadimljavanja tokom pojave mrazeva.

Ona dodaje da su poljoprivredni proizvođači koji su obavili krečenje stabala tokom decembra i januara delimično usporili vegetaciju voća za oko 7 dana. A to može biti korisno u slučaju mrazeva. Kreč nanet na stabla odbija svetlost, što usporava kretanje sokova u voćkama i odlaže početak vegetacije, objašnjava vranjski savetodavac.

Foto: Pixabay

Još detalja od struke

Zaposleni u vranjskoj Poljoprivrednoj službi oglasili su se po pitanju količine ovogodišnjeg prinosa voća. Izjavili su da će dati konkretnu procenu prosečnog prinosa na teritoriji Pčinjskog okruga u periodu maja meseca. To će uraditi nakon što prođu sve opasnosti od mrazeva. Drugim rečima, cena će se znati kada voće precveta i kada se najbolje uvidi šta je ostalo u zasadima.

Voćari u ovom okrugu tokom proizvodne sezone ne sprovode proređivanje plodova jer to regulišu kroz malo oštriju rezidbu. Smanjenje prinosa takođe utiču mrazevi koji se javljaju tokom aprila meseca. Njihova jačina varira u zavisnosti od lokaliteta, ekspozicije i nadmorske visine. Prethodna statistika pokazala je da u ovom periodu, kada intenzivno cvetaju šljiva, jabuka i kruška, često ima kišnih dana. A ako se period sa padavinama produži, može doći do nedostatka oprašivanja. Naravno, to takođe dovodi do smanjenja prinosa. Stoga, voćari u Pčinjskom okrugu ne smatraju potrebnim sprovođenje proređivanja plodova.

Izvor: Dobro jutro