Naslovna Poljoprivreda Rano povrće u februaru: šta sadimo?

Rano povrće u februaru: šta sadimo?

156
0

Iako februarsko vreme ne popušta u svojoj proverbijalnoj šizofreniji, idealno je vreme svakako da se zasadi rano povrće. Po pitanju kultura na koje treba obratiti pažnju, dostavljamo vam kratki spisak istih.

Ovo povrće zasaditi

Celer

Celer se obično seje u februaru zbog njegove duge vegetacije, ali u plasteničkoj proizvodnji proizvođači se oslanjaju na berbu listova za prvu prolećnu prodaju. Iako je poznato da je celer izazovan za uzgoj, uz malo strpljenja može se uspešno gajiti. Seme celera ima težak omotač i klijavost mu je otežana.

Pre setve, preporučuje se držati seme celera u vodi nekoliko dana na temperaturi od 20°C. Seme se zatim položi na zemlju i mora biti izloženo direktnoj sunčevoj svetlosti kako bi proklijalo. Zahteva stalnu vlagu, pa je preporučljivo pokriti kontejner providnom folijom. Klijanje ponekad može potrajati više od dve nedelje.

Celer se presađuje kada razvije između 5 do 8 listova. Najbolje uspeva u bogatim i rastresitim zemljištima s pH vrednošću između 6,5 i 7,5, kako ističe Ljiljana Vuksanović.

U plastenicima se celer sadi na rastojanju između redova od 20 centimetara, dok je razmak između biljaka u redu od 5 do 20 centimetara. Redovno zalivanje na svakih 7 do 10 dana, uz prihranu, održavanje temperature na oko 18°C i dobru ventilaciju može rezultirati prinosom od oko 15 kilograma lista na deset kvadratnih metara.

Tikvice

Tikvica je biljka koja voli toplotu, i njenom klijanju seme je potrebna temperatura viša od 12°C. Ako su temperature u februaru niske, tikvicama je potrebno dodatno grejanje u zaštićenom prostoru. Pad temperature ispod 5°C negativno će uticati na njihov rast, dok je optimalna temperatura oko 25°C.

Tikvice
Tikvice

Tikvice zahtevaju obilno zalivanje. Mogu se saditi u plastenicima kao drugi usev, nakon zelene salate. Rasad je spreman za presađivanje kada ima dva do četiri lista. Sade se u februaru na razmaku od 100×50 centimetara. Bitno je održavati konstantnu temperaturu u plasteniku, jer svaka promena utiče na opadanje cvetova i zametaka.

Ovo povrće se takođe može uspešno gajiti i u niskim tunelima, ali se u tom slučaju presađuje krajem marta ili početkom aprila, nakon što prođe opasnost od niskih temperatura. U takvim uslovima, tikvice će biti spremne za berbu nešto kasnije, verovatno u drugoj polovini maja.

foto: B. Bocić
foto: B. Bocić

Rani plavi patlidžan

U nedavnoj prošlosti su se pojavile nove rane visokoprinosne sorte patlidžana, koje su posebno prilagođene plasteničkoj proizvodnji. Ove sorte obično daju ovalne plodove u različitim nijansama roze-ljubičaste boje, a karakterišu se kremastim belim mesom bez gorčine. Sazrevaju za 70 do 80 dana od setve, koja može početi krajem januara ili početkom februara. Seme obično klija na temperaturi od oko 14 °C, dok za rast preferira temperaturu oko 18 °C.

Setva u zaštićenom prostoru može početi čak i 25. januara, pa sve do prve polovine februara. Rane sorte brzo dostižu zrelost za berbu, ne zahtevaju previše toplote, ali traže obilje svetlosti. Nakon sadnje, svaka biljka treba biti temeljito zalivena i ostavljena na mestu tri nedelje, jer proces ukorenjavanja teče sporije. Plodovi ovih sorti obično teže oko 300 grama. Iako se mogu gajiti i na otvorenom, preporučuje se plastenička proizvodnja za one koji žele da ih iznesu na tržište krajem marta ili polovinom aprila, kao što navodi Živojin Antić, iskusni povrtar iz Ćuprije.

Izvor: Dobro jutro