Naslovna Poljoprivreda Raspisan javni poziv za podsticaje za proizvodnju sadnog materijala

Raspisan javni poziv za podsticaje za proizvodnju sadnog materijala

290
0

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, preko Uprave za agrarna plaćanja, raspisalo je Javni poziv za podnošenje zahteva za ostvarivanje prava na podsticaje za proizvodnju sadnog materijala. Pozivom se pokriva proizvodnja materijala poput  sadnice voćaka, vinove loze, hmelja i ruža.

Image by -Rita-👩‍🍳 und 📷 mit ❤ from Pixabay

Javni poziv: propozicije

Pravo na subvencije može se ostvariti za proizvedene sadnice voćaka, vinove loze, hmelja i ruža pod određenim uslovima:

Sadnice voćaka, vinove loze i hmelja moraju biti sertifikovane između 1. juna prethodne godine i godine podnošenja zahteva za subvencije, a najkasnije do datuma podnošenja zahteva. Za ruže, neophodno je izdati sertifikat o čistoti sorte sadnog materijala.

Zasad vinove loze
Zasad vinove loze

Sorte koje su upisane u Registar sorti poljoprivrednog bilja obuhvataju jabučaste, koštičave, jezgraste i jagodaste voćne vrste; vinove loze (izuzev direktno rodnih hibrida Noah, Othello, Isabelle, Jacquez, Clinton i Herbemont); hmelja. Bez obzira na taksonomsku pripadnost (različite po rodovima, vrstama, sortama, podlogama i klonovima).

Pravno lice i preduzetnik imaju pravo na korišćenje subvencija za proizvodnju sadnog materijala. To važi prema zakonu koji reguliše podsticaje u poljoprivredi i ruralnom razvoju. Maksimalni ukupni iznos subvencija koji korisnik može ostvariti u jednoj kalendarskoj godini prema ovom pravilniku iznosi 700.000 dinara.

Foto: freepik/freepik

Još o pozivu

Proces za ostvarivanje prava na podsticaje započinje podnošenjem zahteva u skladu sa Javnim pozivom koji objavljuje Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede – Uprava za agrarna plaćanja. Tekst Javnog poziva dostupan je na zvaničnoj internet stranici relevantnog ministarstva zaduženog za poljoprivredu, odnosno na zvaničnoj internet stranici Uprave.

Korisnik inicira proces izborom i popunjavanjem odgovarajućeg elektronskog obrasca zahteva putem online platforme, unutar softverskog rešenja eAgrar. Ovaj obrazac se potpisuje registrovanom šemom elektronske identifikacije visokog nivoa pouzdanosti. Ovo se obavlja u skladu sa zakonom koji reguliše elektronski dokument, elektronsku identifikaciju i usluge od poverenja u elektronskom poslovanju.

Izvor: eAgrar

Ovim pravilnikom prestaje važiti prethodni Pravilnik o podsticajima za proizvodnju sadnog materijala i sertifikaciju, kao i klonsku selekciju voćaka, vinove loze, hmelja i ruža. Podsećamo da je dotični stupio na snagu (navesti datum) („Službeni glasnik RSˮ, br. 58/17, 25/18, 3/23 i 45/23), u delu koji reguliše podsticaje za proizvedene sadnice.

Izvor: Uprava za agrarna plaćanja