Naslovna Poljoprivreda Ratari (konačno) u nečemu zadovoljni! Stanje useva ozime setve kako treba

Ratari (konačno) u nečemu zadovoljni! Stanje useva ozime setve kako treba

127
0

Saša Stanković, savetodavac za ratarstvo u niškoj Poljoprivrednoj savetodavnoj stručnoj službi, prokomentarisao je stanje useva ozime setve ove godine. U kontrastu sa vestima koje su dolazile iz ovih krajeva pretežno tokom leta i jeseni, njegove procene su iznenađujuće pozitivne.

„Može se reći da za useve ozime setve nema opasnosti kada se radi o niskim temperaturama, koje su bile u prethodnom periodu i da s obzirom na zakasnelu setvu trenutni temperaturni uslovi kao i povoljna vlažnost pogoduju rastu i razvoju useva. Pojava niskih temperatura doprineće pripremi useva za predstojeći zimski period i pojavu i niskih temperatura,“ naglašava Stanković.

Image by Tapani Hellman from Pixabay

O stanju useva u detalj

Nedavni sneg uglavnom nije ostao na tlu, naglašava sagovornik u izjavi za portal „Dobro jutro“. Ali s obzirom na prisutnu vlagu u zemljištu, bilo bi povoljno da se formira snežni pokrivač u kontekstu zimske otpornosti.

„Međutim sa aspekta ispunjenja planiranog obima setve potrebno je desetak dana bez padavina sa sunčanim danima i vetrom kako bi se stvorili povoljni uslovi za dovršetak setve. Sneg neće nepovoljno uticati na iznikle useve,“ dodaje Stanković.

Foto: Pixabay

Niske temperature, kako tvrdi, nisu bile ispod –3°C, i to na pojedinim područjima. „Usevi ozime setve, pogotovu pšenica, raž i tritikale mogu i u početnim fenofazama razvoja podneti ekstremne minimume i do -25°C kojih nije bilo u tokom više prethodnih godina. Može reći da nema opasnosti po prezimljavanje ukoliko je setva kvalitetno obavljena na poželjnu dubinu setve.“

Mali broj uzgajivača zasejao ozime useve pre kiša

Ukoliko ima biljaka ili semena po površini, što je slučaj u izvesnom procentu u uslovima nekvalitetne predsetvene pripreme zemljišta, takve biljke neće podneti pojavu prizemnih mrazeva. Stanković upozorava da na terenima Nišavskog okruga nije u potpunosti ispunjen plan setve ozimih useva strnih žita.

„Procena je da je ostalo da se poseje 25-30% predviđenih površina za jesenju setvu. Velike količine padavina i učestalost padavina onemogućile su ulazak mašina na parcelu, predsetvenu pripremu zemljišta za setvu i samu setvu. Na težim tipovima zemljišta zbog većeg procenta sadržaja gline voda je i dugo stajala na parcelama i nije mogla da se obavi setva. Samo je mali broj proizvođača zahvaljujući ranostasnijim predkulturama ili boljoj mehanizaciji uspeo da poseje ozime useve pre prvih kiša. U poslednjih desetak dana posejan je najveći deo predviđenih površina,“ zaključuje Stanković.

Usevi su se uspešno razvili zahvaljujući optimalnim uslovima vlage i toplote, formirajući zdrave sklopove. S obzirom na rok setve, usevi se nalaze u različitim fenofazama, od nicanja do pojave trećeg lista. Oni koji su posejani kasnije sada se nalaze u fazi bubrenja do nicanja.

Izvor: Dobro jutro