Naslovna Poljoprivreda Ratari, opustite se! Uvode se stroge mere zaštite od požara

Ratari, opustite se! Uvode se stroge mere zaštite od požara

143
0

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije objavilo je najnoviji pravilnik koji se odnosi na sektor ratarstva odnosno zaštitu od požara pre, tokom i posle žetve. Pravilnik je zvanično stupio na snagu u petak, 1. decembra 2023. godine.

„Nadamo se da će ovaj pravilnik dovesti do toga da više nećemo gledati zapaljena strnjišta i štete nastale od požara koje su izazvali nesavesni poljoprivrednici odnosno naše komšije,“ navodi se na portalu AgroPress.

Požar u Carskoj bari

Zaštita od požara problem predugo nerešen

Kako se može zaključiti iz Pravilnika objavljenog u Službenom glasniku, specifične preventivne mere zaštite strnih i ostalih useva od požara, u skladu sa zakonom, obuhvataju sledeće:

  • organizaciju stalnog dežurstva
  • uspostavljanje osmatračkih službi
  • opremanje mehanizacije odgovarajućom protivpožarnom opremom
  • redovnu proveru ispravnosti navedene opreme
  • redovnu proveru ispravnosti skladištenih useva.

paljenje strnjišta

U cilju zaštite strnih i drugih useva od požara u lokalnim samoupravama i mesnim zajednicama, neophodno je preduzeti specifične mere najkasnije 20 dana pre početka žetve ili berbe, kao i tokom njihovog trajanja. Ove mere uključuju organizaciju neprekidnog dežurstva, osmatračkih službi, službe za vezu i obaveštavanje, koje moraju biti aktivne 24 sata dnevno. Važno je napomenuti da je strogo zabranjeno paljenje vatri u blizini useva.

Ratarima, posebno onima koji gazduju velikim parcelama, pružena su detaljna uputstva koja jasno definišu postupke. Na primer, ukoliko se usevi nalaze na kompleksu zemljišta većem od 50, a manjem od 100 hektara, preporučuje se započinjanje žetve prokošavanjem sredine useva, sa minimum širine od 15 metara. Nakon završetka ovog procesa, taj deo treba momentalno preorati. Pravilnik uvodi niz inovacija s ciljem smanjenja broja požara u poljoprivredi, koji često proizlaze iz nepažljivog spaljivanja ostataka useva.

spaljivanje strnjista
Foto: ZS

Inače, problem sa paljenjem strnike u srpskim poljoprivrednim imanjima ne posustaje. Uprkos upozorenjima Ministarstva zaštitе životnе srеdinе, upravo je suprotno situacija. Naime, deluje kao da se sve više i više širi ova praksa. I premda je ovo problem u bilo kom imanju, pogotovo je opasno kada sе strnjika pali uz obodе prirodnih rеzеrvata, kao što jе bio slučaj sa Titеlskim brеgom početkom prošlog meseca.

Izvor: Politika

Pogledajte i: Problem paljenja strnjike se nastavlja! Titelski breg najnovija „meta“, Paljenje strnjike i dalje masivni problem

Prethodni tekstProizvodnja u plastenicima zimi: povrće za overu
Sledeći tekstSrpska rakija tržišno sve opakija! Mogući milioni litra našeg brenda u Kini